Budite svoj psihoterapeut! - Men`s Health

Budite svoj psihoterapeut!

Stalan osećaj tuge i gubitak interesovanja utiče na kompletan organizam ali i na to kako razmišljate i kako se ponašate.

Alati za borbu protiv ovih simptoma su vam nadohvat ruke… 

UVEK NADOKNADITE MANJAK SNA

Veza između sna i bolesti depresije je kompleksna – ona može uzrokovati probleme sa snom, a u isto vreme manjak sna doprinosi depresivnim poremećajima – tvrdi američko udruženje za proučavanje problema sna.

Pročitajte i Depresija i njene fizičke posledice

Kada malo spavate postajete depresivniji, a onda je i vaš san poremećen. To je začarani krug koji postepeno kulminira mesecima i nedeljama. Dovoljna količina sna koja je čoveku neophodna varira u zavisnosti od životnog stila i vaših godina. Opšte pravilo je da se trudite kontinuirano da spavate u proseku 7 ili osam sati dnevno. Ako ne uspete da se naspavate, obavezno spavajte duže sledećega dana.

VEŽBAJTE

Poslednjih nekoliko decenija došlo je do ekspanzije studija iz oblasti fizičkog vežbanja i opšteg zdravlja. Psiholozi naglašavaju da je neophodno baviti se i telom radi prevencije i lečenje depresije. Tako je istraživanje dr Majkla Babijaka sa Medicinskog fakulteta Djuk pokazalo da vežbanje ne samo da deluje jednako kao i medikamenti na depresiju, već njegovi efekti traju i duže!

BIPOLARNI POREMEĆAJ: 5 najčešćih simptoma

U ovoj studiji ispitanici su bili pacijenti koji pate od nesanice, poremećaja u ishrani i suicidalnih misli, a njihove tegobe tretirane su naizmeničnom primenom medikamenata i aerobika. Postoji još mnoštvo studija koje pokazuju koliko je vežbanje značajno za naše psihičko i fizičko zdravlje i ona je, najverovatnije, i najvažnija a toliko potcenjena terapija za depresiju. Meditacija će vam pomoć.

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Ovde pročitajte ostatak teksta.

Pročitajte i  Saveti za razumevanje hrane: Evo kako da znate šta unosite u organizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *