Ukoliko ste student, obratite pažnju - Men`s Health

Ukoliko ste student, obratite pažnju

Veliki broj novih ljudi, osećaj slobode, sve više novih poznanstava… Sve to utiče da na trenutak zaboravimo da nekoga jedva poznajemo i lako se prepustimo trenutku. Ipak, koliko god uživali u avanturama i brzo zaboravili na one sa kojima smo se upustili u iste, postoji nešto što posle njih ostaje kao podsetnik.

Sve vrste seksualnog ponašanja koje uključuju kontakt s drugom osobom ili nekom njenom telesnom tečnošću podrazumevaju rizik za nastanak polno prenosivih bolesti. Načini da se one izbegnu su apstinencija (neee…) i upotreba kondoma (iako ne uvek). Međutim, mnogi na ovu poznatu činjenicu zaborave i ponašaju se rizično.

Zato se, kad god pomislite da vam kondom ne treba i ubedite sebe da vam se ništa neće desiti, setite sledećeg spiska.

HUMANI PAPLIOMA VIRUS
Ako ste ikada stupili u seksualne odnose, postoji verovatnoća da ste već dobili HPV virus. Ipak, niste jedini. Svi ga imaju, a njegovo prisustvo u organizmu ne ispoljava se nikakvim simptomima.

Uglavnom. Međutim, ako se simptomi pojave, oni su u vidu bradavica koje izgledaju tako da teško da će ikada više iko hteti da se s vama… Ponaša rizično.

Ovaj virus širi se kontaktom putem kože, što znači da kondomi pružaju veoma malu zaštitu. Dakle, ako želite da izbegnete HPV, jedini način je potpuna apstinencija.

HERPES
Slobodno ono što vam se s vremena na vreme pojavljuje u uglu usana zovite groznicom, ali svi znaju o čemu je zapravo reč. Ukoliko sumnjate na herpes, ne gubite vreme, već što pre posetite lekara. Koliko god bilo strašno imati neizlečivu polno prenosivu bolest, još je strašnije ne kontrolisati je. Međutim, bez brige, ljudi koji imaju herpes žive dugo i potpuno normalno.

MONONUKLEOZA
Tzv. bolest poljupca je veoma zarazna. Njeni simptomi su slični simptomima prehlade i streptokoknog faringitisa, a javljaju se u kombinaciji s užasnom malaksalošću koja može trajati i do nekoliko meseci. Ukoliko ste „zakačili“ mononukleozu, jedino što možete da preduzmete, nakon što se javite lekaru, jeste da odležite i sačekate da prođe. Čak i ako se osećate bolje, moguće je da vam je i dalje uvećana splezina, pa biste morali ograničiti fizičke aktivnosti. A setite se da su vas određene fizičke aktivnosti i uvalile u taj problem…

GONOREJA
Ova polno prenosiva bolest poznata je i pod nazivima „triper“ i „kapavac“. Nastaje tako što bakterije napadaju epitel sluznice i izazivaju upalnu reakciju. Tretira se antibioticima i prilično lako se leči. Ono što nije lako jeste mokriti tokom ovog zapaljenskog procesa i pozvati sve bivše i povremene devojke  i izgovoriti pred njima tu strašnu reč – „gonoreja“.

MENINGITIS
Iako postoji vakcina protiv ove bolesti, s vremena na vreme neko je preskoči i desi se da oboli od meningitisa. Mogu ga izazvati i bakterijske i virusne infekcije, a ako ga i dalje ne shvatate ozbiljno, treba imati na umu da može imati fatalan ishod. Meningitis se može manifestovati osipom, pa zato nikako ne dodirujte nekoga na kome spazite ovu promenu na koži. Naročito ne uskačite u krevet takvih ljudi, bila reč o meningitisu ili ne.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *