Testosteron, dobar izbor? - Men`s Health

Testosteron, dobar izbor?

Muškarci koji važe za mršavce daleko više brinu o tome koliko će „biti muškarci“ u budućnosti, kada počnu da gube testosteron i mišiće. Niko ne želi da zamisli sebe kao slabašnog deku, a testosteron obećava više od bicepsa. Ako smemo da verujemo reklamama, ovaj hormon je eliksir mladosti koji smanjuje rizik od dijabetesa i povećava moždanu aktivnost. On se bori sa srčanim problemima.

On je Supermen.

Ako verujemo reklamama.

SVE POPULARNIJA TRT (testosterone replacement therapy, ili terapija zamene testosterona.)
Postoje muškarci kojima je testosteron preko potreban. Oni kojima je nivo ovog hormona nizak mogu se obratiti lekaru i dobiti terapiju koja im pruža adekvatnu zamenu za testosteron. Ian Tejlor, urednik britanskog Men’s Health-a, istražio je ovo pitanje i pokušao da na svom primeru pokaže mogućnosti terapije zamene testosterona.

– Simptomi koji odaju smanjenu koncentraciju su gubitak želje za seksom, erektilna disfunkcija, umor, depresija, anksioznost, opadanje kognitivnih funkcija i loše opšte stanje organizma – otkrio je Tejloru dr Kristofer Peri s klinike „Velmen“ , koja svojim pacijentima nudi terapiju zamene testosterona.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma i ukoliko se vaš lekar slaže, ovakva terapija je dobar izbor za vas.

 

 

CRNO TRŽIŠTE
Međutim, ukoliko je jedino što želite borba s vremenom, lekari vam neće pomoći. Zbog toga se Ian Tejlor obratio kontaktima s crnog tržišta. Tako je za veoma kratko vreme došao do bočice sa željenom supstancom za samo 40 funti.

Jedina promena koju je osetio je osećao topline koji ga je pratio 24 sata po prvom ubrizgavanju. I dalje se osećao umorno nakon posla, seks mu je bio uobičajen, vežbanje kao i uvek… Nakon toga, obratio se dr Ričardu Kvintonu, endokrinologu koji mu je saopštio da se desila i jedna fizička promena koju nije uočio – testisi su počeli da mu se skupljaju. Dr Kvinton mu je otkrio i da je to nešto što treba da očekuje ukliko nastavi s takvim tretmanom.

Pročitajte i  Nauka kaže: Picom do bujnije i kvalitetnije sperme

– Kada mozak dobije informaciju da se u organizmu nalazi visok nivo testosterona, prestaje prirodno oslobađanje ovog hormona – rekao je Kvinton.

ZAKLJUČAK
Zaključak do kojeg je urednik Men’s Health-a došao je sledeći: njemu nije potrebno još 40 godina nedeljnih doza testosterona s rizikom da mu se krv proredi i novčanik oslabi, a da ne postoji potvrda da će stariti sporije. Kada dođe u određene godine i ako ga lekar tako posavetuje, povrgnuće se terapiji.

Do tada, Tejlor će na svoj nivo testosterona uticati materijama koje se mogu pronaći u prirodi: cinkom iz mesa divljači, ostrigama, semenom bundeve, treningom, vitaminom D koji dobijamo iz sunčevih zraka, zasićenim mastima iz putera od kokosovog ulja, govedine i odmorom u trajanju od 90 sekundi imeđu teških vežbi u teretani.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *