Orašasti plodovi za super-spermu! - Men`s Health

Orašasti plodovi za super-spermu!

Muškarci, svaki dan pojedite 60 grama mešavine badema, lešnjaka i orasa – broj vaših spermatozoida će porasti, kažu naučnici. Osim za veći broj, orašasti plodovi zaslužni su i za njihovu kvalitetu, zdravlje, oblik, brzinu.

Stručnjaci naglašavaju kako je kvalitet sperme pala u posljednjih 40 godina i orašasti plodovi bi mogli biti savršeno prirodno rešenje. Oni su, napominju, bogati antioksidansima kao što su selen i cink.

Ipak, naučnici se ne usuđuju tvrditi da će grickanje orašastih plodova osigurati potomstvo muškarcima koji imaju problema sa plodnošću, ali ne mogu škoditi, to je sigurno.

Saznajte i 3 saveta za bržu i kvalitetniju spermu

Sprovedena je studija na 119 muškaraca u dobi od 18 do 35 godina koja je trajala 14 dana. Najpre su proučili kvalitet njihove sperme. Potom su jednima rekli da dodaju orašaste plodove u svoju dnevnu prehrambenu rutinu, a drugima da ne menjaju navike, prenosi Evening Standard

U grupi koja je jela orašaste plodove broj spermatozoida se povećao za 16 procenata, njihova vitalnost za 4 posto, pokretljivost za 6 posto, a morfologija (oblik i građa) za jedan procenat – objasnio je dr. Albert Salas-Huetos, sa Univerziteta Rovira i Virgili u Španiji na konferenciji o plodnosti u Barseloni.

Takođe, kod muškaraca koji su jeli orašaste plodove primetili su, kazao je, značajan pad DNK fragmentacije sperme, a koja se inače povezuje s neplodnošću.

Blaže poremećaje DNK fragmentacije spermatozoida ponekad ispravlja jajna stanica nakon oplodnje (ili embrijon). Međutim još je pitanje koji je to stepen oštećenja koga jajna stanica može popraviti. Abnormalni spermatozoidi (sa DNK fragmentacijom) mogu postići oplodnju, ali dolazi do zastoja razvoja embrijona u fazi aktivacije embrionalnog genoma pa tako embrion teško postiže stadijum blastociste, poremetiće se implantacija ili će doći do ranog, subkliničkog pobačaja, pojašnjeno je na internet stranici Poliklinike Šparac iz Splita.

Pročitajte i  Sve što treba da znate o krvi

Uglavnom spavate u boksericama? Evo zašto pravite ogromnu grešku!

POMAŽE I MORSKA HRANA

Studije su pokazale da konzumacija ribe sa visokim udelom omega-3 kiselina, kao što su losos i tuna, povećava nivo progesterona u telu, poboljšava kvalitet sperme i skraćuje vreme potrebno za trudnoću.

Rezultati istraživanja Univerziteta Harvard otkrili su kako je kod 92 posto parova koji su jeli morsku hranu više od dva puta nedeljno, i tako godinu dana, do trudnoće došlo nakon 12 meseci – u poređenju sa 79 posto onih koji su konzumirali takvu hranu ređe. Osim toga, parovi koji su pojeli osam ili više porcija morske hrane tokom menstrualnog ciklusa, češće su vodili ljubav – 22 posto učestalije od ostalih.

Proučavali su 500 parova koji su beležili unos morske hrane i seksualnu aktivnost kroz godinu dana, pa su te podatke usporedili sa vremenom koje je bilo potrebno da dođe do trudnoće.

Naučnici su na kraju istraživanja rekli kako ribe i školjke, osim važnih omega-3 masnih kiselina, sadrže i cink, a taj mineral poboljšava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Pogledajte i Šta će vam se dogoditi ako svakog dana pojedete šaku orašastih plodova?

PROVERITE KVALITET SPERME KOD KUĆE

Na tržištu postoji kućni test za spermu SwimCount koji promenom boje pokazuje da li je broj pokretnih spermatozoida (dobrih plivača potrebnih za oplodnju) ispod ili iznad nivoa koji se po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji naziva normalnom. Proizvođač tvrdi da je 96 posto tačan.

Mala količina spermatozoida ili njihov loš kvalitet uzrok su neplodnosti kod otprilike 20 posto muškaraca.

Izvor: 24 sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *