(NE)ZDRAVE NAVIKE: Može li sapun da prenese bakterije? - Men`s Health

(NE)ZDRAVE NAVIKE: Može li sapun da prenese bakterije?

Hoću li se zaraziti sa bakterijama svih onih koji su ruke prali ovim sapunom?”, pitanje je koje vam prođe kroz glavu kada u nekom javnom wc-u ili sličnoj prostoriji koja nije vaša, ugledate sapun za pranje ruku. Međutim stručnjaci nas uveravaju kako ne bi trebalo da strahujemo.

‘Najstrožija’ studija koja se bavila ovim pitanjem objavljena je davne 1965. godine. U njoj su naučnici sproveli niz eksperimenata u kojima su namerno zarazili svoje ruke sa više od pet milijuna bakterija. I to su bile ozbiljne bakterije, poput escherichije coli.

Otkrijte i Život bez bakterija i virusa

Nakon izlaganja bakterijama, naučnici su oprali ruke sapunom, a zatim taj isti sapun (bila je reč o tvrdom sapunu) dali drugoj osobi da ona isto opere ruke. Otkrili su kako se na takav način bakterije nisu prenele na drugog korisnika.

“Nivo bakterija koje se mogu pojaviti na sapunu, čak i u ekstremnim uslovima korišćenja, ne predstavljaju opasnost za zdravlje”, naglasili su.

Ove podatke potvrdilo je i istraživanje iz 1988. godine kojeg su naručili proizvođači sapuna. Oni su komade sapuna ‘zarazili’ patogenim bakterijama, u tom slučaju E.coli i pseudomonas, a 16 ispitanika opralo je ruke takvim sapunom. Nakon pranja, nikome od ispitanika nisu detektovane vidljivi brojevi bakterija na rukama. Zaključili su kako “postoji samo mali rizik u rutinskom pranju ruku sa prethodno korišćenim sapunom”.

Antibakterijski proizvodi – korisni ili ne?

Studije koje su se nakon toga povremeno provodile pronašle su prisutnost bakterija na sapunima ali ni jedna nije pokazala kako je upravo taj sapun izvor infekcije. Naprotiv, nedavne studije i dalje potvrđuju sposobnost jednostavnog komada sapuna da pobedi infekciju, čak i tokom velikih epidemija poput onih ebola virusa.

Pročitajte i  Osam najvećih neprijatelja sperme

Zato se sa pravom postavlja pitanje je li bolje koristiti tečni sapun ili onaj u tvrdom stanju?

Još od 80-ih godina prošlog veka naučnici se bave raznim proturečima po ovom pitanju. Mnoge su se prepirke vodile oko broja bakterija pronađenih na površini sapuna ili posude u kojoj se onaj tečni nalazi. Međutim ključno pitanje i dalje je, ne da li su bakterije prisutne, već da li one predstavljaju rizik od infekcija.

Šta je bolje: gel za tuširanje ili sapun?

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju kako je pranje ruku prva i najvažnija linija odbrane od infekcija, te podržavaju na isti način i tekući sapun i onaj u komadu. Jedina greška koju možete napraviti je da iz straha od moguće zaraze, neosnovanog straha, ne perete svoje ruke. Pa čak i ako vam je na raspolaganju samo onaj u tvrdom stanju, a nije u vašoj kupatilu.

Izvor: express.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *