Vreme je za kafu? Odredite pravi trenutak - Men`s Health

Vreme je za kafu? Odredite pravi trenutak

Ako volite kofein, verovatno mislite da nikad nije loše vreme šoljicu vaše omiljene kafe. Međutim, najnovije studije ukazuju da postoji tačno određen vreme kada bi trebali da unesemo dnevnu dozu kofeina.

Istraživači iz Američke vojske kreirali su algoritam koji daje preporuke za svaku osobu kada je pravo vreme za konzumaciju kofeina. Uz pomoć te formule možete uz manji unos tog sastojka postići maksimalan nivo budnosti i energije.

Dnevna doza kofeina: Koliko šoljica kafe je zdravo piti na dan?

Studija je otkrila da algoritam pomaže ljudima da poprave svoju koncentraciju do 64 procenta, bez unošenja viška kofeina od preporučeni dnevnih doza. Takođe je obelodanjeno da unosom odgovarajućih doza, ljudi mogu da reduciraju unos kofeina i do 65 procenata a da pritom postignu maksimalnu budnost organizma.

Istraživači su došli do zaključka tako što su algoritam hranili podacima iz predhodno pripremljenog kompjuterskog modela uz pomoću kojeg su otkrili kako kofein utiče na naš san i aktivnost tokom različitih perioda tokom dana.

Slavni ljubitelji kafe: Najpoznatiji citati

„Izradili smo algoritam koji jasno određuje kada i koliko određena individua treba da unosi kofeina da bi postigla vrhunske performanse u željeno vreme.“, kaže voditelj studije Žak Reifman.

Iako je ovaj projekt namenjen prevashodno za potrebe američke vojske, autori su imali želju da ovaj algoritamski sistem bude dostupan svima putem online aplikacije, pa je tako nastao sistem 2B-Alert. Ovaj program trenutno predviđa stepen budnosti zasnovanu na količini kofeina koju unosimo tokom dana. Na taj način korisnici ove aplikacije mogu da izračunaju tačnu formulu unosa kofeina i što je još važnije vreme unosa istog kako bi naše sposobnosti bile na najvišem nivou.

Pročitajte i  Rešite se problema ukočenog vrata za manje od 60 sekundi

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *