7 saveta da pobedite nesanicu bez panike - Men`s Health

7 saveta da pobedite nesanicu bez panike

To sve lepo zvuči u teoriji. Ali, mnogi muškarci imaju problem sa spavanjem. Scenario je ovakav. Operete zube, obučete pidžamu, legnete, zatvorite oči… Dva sata kasnije ste još uvek budni. Da, nesanica može da bude frustrirajuće iskustvo. Ali, bez brige – imamo za vas neke savete koji će vam pomoći da zaspite lako.

NE POSEŽITE ODMAH ZA PILULAMA

Najpre jedan dobronameran savet. Ne posežite odmah za pilulama za spavanje iako će te možda osetiti ogromno iskušenje da to uradite. Pilule pomažu da zaspite ali to ima svoju cenu. Istraživanja su pokazala da pipule utiču na kvalitet sna – razdoblje dubokog sna tokom kojeg se telo regeneriše se značajno skraćuje a uz pomoć pilula će te spavati otprilike 11 minuta duže nego bez njih. A kada se probudite, često nećete biti u stanju da se odmah rasanite. Plus, postoji velika šansa da se navučete na njih. Zato, ako nemate zdravstvenih problema koji zahtevaju upotrebu pipula – izbegavajte ih.

Otkrijte i 5 načina da spavate bolje svake večeri

ZAMRAČITE SOBU

Da li je vaša spavaća soba zamračena? Istraživanja su pokazala da i najmanji izvor svetlosti može da poremeti proizvodnju melatonina u vašem telu i spreči vas da zaspite. Spustite zato roletne, navucite zavese, izbacite uređaje koji non – stop emituju svetlost i već ste uradili pola posla.

TEMPERATURA U SOBI JE VEOMA VAŽNA

Iako su mnogi navikli da spavaju u dobro zagrejanoj prostoriji, to je često kontraporoduktivno. Istraživanja su pokazala da niža temperatura u prostoriji pozitivno utiče na kvalitet vašeg sna nego viša temperatura. Zato, ako sami možete da regulišete temperaturu u vašoj sobi, uradite to. Ako ne, potrudite se da dobro proluftirate sobu zimi ili da uključite klimu leti.

VEŽBAJTE PRE ODLASKA NA SPAVANJE

Ovo je odlična strategija. Ne morate da odete u teretanu (mada to neki muškarci rade). Biće dovoljno da uradite neke lagane vežbe istežanja i opuštanje, ne duže od 5 – 10 minuta.

Pročitajte i  Noćni život ili top forma?

Saznajte i 6 namirnica zbog kojih nećete moći da zaspite večeras

PROMENITE SOBU

Još jedna dokazana strategija. Ako ne možete da zaspite za 30 minuta u vašem krevetu, pređite u drugu sobu. Istraživasnja sa Harvarda govore u prilog tome da oni ispitanici koji bi otišli u drugu sobu i radili nešto dok ih ne uhvati san imali mnogo bolji san kasnije. Dakle, ako vam ne ide da zaspite, ustanite, otiđite u dnevnu sobu, poslušajte omiljenu muziku, pročitajte koje poglavlje neke knjige… Pa se vratite u krevet kad se osetite umorno. Ili lezite da spavate te noći na kauču.

PRE SPAVANJA POJEDITE NEŠTO HRANLJIVO

Iako mnogi stručnjaci često ističu kako je jelo pre odlaska na spavanje loša ideja u stvarnosti vam hrana može pomoći. Ali ne sva hrana. Gozba pred spavanje, sa dosta mesa i alkohola će vam samo odmoći pošto proteini i alkohol stvaraju smanjuju nivo lučenja melatonina. Hrana bogata ugljenim hidatima, pak, i biljnim mastima vam naprotiv može pomoći. Jedna studija je pokazala da hrana bogata ugljenim hidratima pomaže da se lučenje insulina reguliše kao i nivo triptana u našoj krvi što pomaže da se lakše zaspi. Zato pre spavanja možete pojesti parče integralnog hleba, bananu, musli ili popiti čašu mleka. Mleko već vekovima važi za odlično pomoćno sredstvo za odlazak na spavanje – kalcijum koji se nalazi u mleku pomaže lučenje melatonina. Zato, pred svaki odlazak na spavanje – pojedite neku laganu večericu bogatu uglenjim hidratima.

Pročitajte i Bolje protiv glavobolje

IZBEGAVAJTE UPOTREBU ELEKTRONIKE

Plava svetlost koju ekrani emituju po nekim istraživanjima loše utiče na lučenje melotonina noću a mi živomo u vremenu kada je te svetlosti sve više i više. Uzdržite se od želje da pre spavanja pogledate šta ima na Fejsbuku ili Tviteru. Najbolje bi bilo da sat vremena pre spavanja isključite mobilni i tablet.

S.B.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *