Zašto neki muškarci brže sede? - Men`s Health

Zašto neki muškarci brže sede?

Zašto neki muškarci dobiju prve sede već u svojim dvadesetim, dok drugi nemaju ni jednu sedu vlas ni u četrdesetim? Znamo da genetika igra važnu ulogu u tom procesu, ali nauka još uvek ne može odgonetnuti egzaktne razloge zašto postoje tako izražene razlike u promeni boje kose kod određenih muškaraca u različitim dobima života.

Studija objavljena u magazinu PLOS Biology donela je neke zanimljive odgovore. Prema njihovim tvrdnjama, gen koji reguliše naš imunološki sistem takođe utiče na regulaciju promene boje kose.

Saznajte i Kako usporiti opadanja kose u bilo kojoj fazi?

Pre nego što zađemo detaljnije u samo istraživanje, evo malo naučnih podataka: Pigment koji se zove melanin je odgovoran za boju naše kože, očiju i kose.

Melanin nastaje tako što ga stvaraju melanocitne ćelije koje se nalaze ispod naše kože. Jedan naučni tim koga je predvodila Melisa Heris, profesorka biologije sa Univerziteta Alabama iz Birmingema proučavao je uticaj melanocitnih ćelija na različite procese starenja u ljudskom organizmu, posebno jednog specifičnog gena, poznatijeg kao MITF faktor. Taj gen kontroliše proizvodnju melanina.

Otkrijte i Higijenska abeceda za svakog muškarca

Istraživači su prvo radili testove na miševima, i pokazalo se da su oni sa većim MITF genom brže posedeli. Profesorka Heris tvrdi da više MITF gena smanjuje broj melanocitnih ćelija, što uzrokuje na stvaranje manje melanina. A manje melanina znači i više sede kose.

Zatim se kroz istraživanje nad miševa došlo do spoznaje da oni miševi sa manjim procentom MITF gena imaju više proteina u imunološkom sistemu koji se zove interferon. Interferoni pomažu našem telu da se izbori sa virusima koji u našem telu izazivaju prehlade i razne upale.

Pročitajte i  Kako kontrolisati potrebu za mokrenjem?

Još uvek nije jasno utvrđeno da MITF gen smanjuje nivo interferona, ili interferoni smanjuju nivo MITF gena. Međutim, vrlo je jasno da postoji jasna veza između našeg imunološkog sistema i gena koji određuju boju naše kose.

Veći volumen kose: 6 koraka do savršene frizure (VIDEO)

Iako nekim muškarcima ne prija ta prirodna promena boje kose jer imaju osećaj da brže stare, ne bi trebali biti toliko zabrinuti. Naime, prema podacima sajta Match.com, čak 72 procenta žena kaže da sede muškarce nalaze vrlo atraktivnim.

Pogledajte samo primer slavnih „sivih“ frajera za kojima dame uzdišu: Džordž Kluni, Rajan Rejnolds, Žoze Murinjo i drugi.

 

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *