Još jedan razlog da posle posla odete na kafu - Men`s Health

Još jedan razlog da posle posla odete na kafu

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u tri velike ankete sprovedene među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o vlastitom zdravstvenom stanju, prenosi Stvarukusa.rs.

TRI DO PET ŠOLJICA KAFE KAO PREVENTIVA OD BROJNIH OBOLJENJA

Kod osoba koje dnevno konzumiraju tri do pet šoljica kafe postoji manji rizik od prevremene smrti od posledica srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, a i manje su sklone samoubistvu, pokazalo je američko istraživanje.

Kafa pre spavanja – odlična ili užasna ideja?

Bez obzira na to da li je reč o kafi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.

Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kafu ili konzumiraju dnevno manje od dve šoljice, potom one koje ispijaju umerene količine tog napitka i osobe koje dnevno popiju i do pet šoljica.

“Bioaktivni sastojci kafe smanjuju otpornost na insulin i na upale”, rekao je Ming Ding, glavni autor studije i doktorand u Odseku za ishranu.

“Ovo je delimično objašnjenje za naše otkriće, ali moramo obaviti dodatna istraživanja kako bismo istražili biološke mehanizme koji rezultiraju takvim učinkom,” dodao je.

Saznajte i Ubrzava li kafa mršavljenje?

SPREČAVA KARCINOM

Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kafe na potencijalno sprečavanje razvoja karcinoma.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u tri velike ankete sprovedene među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o vlastitom zdravstvenom stanju i životnim navikama tokom tridesetgodišnjeg razdoblja.

“U svakoj grupi ispitanika pokazalo se da je umerena konzumacija kafe bila povezana sa smanjenim oboljevanjem i smrću povezanom s kardiovaskulanim bolestima, dijabetesom, neurološkim bolestima, poput Parkinsonove bolesti, a primećena je i manja sklonost suicidu”, pokazuju rezultati studije.

Pročitajte i  Dvejn Džonson ima poruku za sve koji se bore s depresijom

Kako kafa može da zaštiti vaše zube?

No s obzirom na to da se studija temelji na subjektivnim odgovorima ispitanika o njihovim navikama, njena verodostojnost može biti upitna. Naučnici upozoravaju da se konzumiranje veće količine kafe ne može savetovati svakome.

“Redovno ispijanje kafe uključuje i redovne i zdrave prehrambene navike”, rekao je koautor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, Frank Hu. Dodao je da neke populacijske grupe, poput trudnica i dece, moraju voditi računa o količini kofeina koju unose u organizam.

Šta se dešava u vašem telu kada popijete kafu na prazan želudac?

Izvor: Punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *