Idealno vreme za filmove: Preporučujemo filmski program KlasikTV-a i DOXTV-a - Men`s Health

Idealno vreme za filmove: Preporučujemo filmski program KlasikTV-a i DOXTV-a

Period socijalnog distanciranja je možda idealno vreme da pogledate sva kultna ostvarenja domaće kinematografije – ili jednostavno obnovite gradivo. Za tako nešto nam je uvek neophodno vreme – kog nije bilo ni na vidiku. Sada kada vreme više nije izgovor, za program su se pobrinuli Klasik TV DOXTV, gde vas u narednim danima očekuje raznovrstan filmski maraton.

KlasikTV

Vuk samotnjak (1972.), drama

SREDA, 25.3. u 20:05h

Dečak u planini nađe velikog psa sličnog vuku i sprijatelji se s njim. Međutim, meštani veruju da je reč o opasnom vuku samotnjaku i da ga treba ubiti. Dečak zbog toga strahuje za svog ljubimca. Kriomice mu nosi hranu u planinu. Pas ga jednom čak spasi od vuka. No, hajka počinje, jer meštani veruju da je taj samotnjak poklao ovce u jednom toru.

„Vuk samotnjak“ slovi za jedan od najboljih hrvatskih i jugoslovenskih dečijih filmova ikad snimljenih. U filmu je u glavnoj ulozi, dečaka Ranka, debitirao Slavko Štimac, koji se kasnije prometnuo u najveću dečiju zvezdu jugoslovenskog filma uopšte. Na Pulskom festivalu film je nagrađen Velikom srebrnom arenom za drugi najbolji film, a dobio je i nagradu publike Jelen. Nagrade je osvojio i na festivalima u Teheranu i Briselu.

Reditelj: Obrad Gluščević

Jagode u grlu (1985.), drama

ČETVRTAK, 26.3. u 21:25h

Čini se da je petnaest godina posle izlaska iz školskih klupa dovoljno vremena da se naprave nekakve životne rekapitulacije, da se vidi dokle je ko stigao. I tako se školski drugovi Bane Bumbar, njegova žena Biljka, Goca, Uške i Boca Čombe odluče da proslave dolazak iz inostranstva svoga druga Mikija Rubiroze. Planirana je luda noć u samo za njih zakupljenoj kafani, uz sećanje na mladost koja je padala šezdesetih godina. Sentimentalni sastanak starih drugara prerasta u noć neobičnih događaja – smešnih, tužnih, često apsurdnih.

Reditelj: Srđan Karanović

DOXTV

Kako postati Zlatan

PETAK, 27.3. u 22:00h

Odlučujuće godine švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića predstavljene su kroz retke arihivske snimke u kojima mladi Zlatan otvoreno govori o svom životu i o izazovima u njemu. Film ga pažljivo prati od debija u timu FK Malme 1999, kroz konfliktne godine u Ajaksu iz Amsterdama pa sve do njegovog konačnog proboja sa Juventusom 2005. “Rađanje magije Ibrakadabra” je film koji prati komplikovani put ovog mladog, talentovanog i problematičnog igrača do velike zvezde internacionalnog fudbala. To je priča o talentovanom mladiću koji živi pod konstantnim pritiskom: od saigrača u Malmeu koji misle da je previše egoističan i da igra samo za sebe, od strogih menadžera Ajaksa koji ga stavljaju na klupu gde on gubi samopuzdanje i od svog oca, koji osamnaestogodišnjem Zlatanu kaže: “Ti nisi ništa. Ti nisi ništa posebno dok ne uspeš na internacionalnom nivou.” Tokom čitavog svog putovanja, Zlatan ostaje veran sebi. Kada je konačno uspeo u Italiji, on je takođe postao mnogo zatvoreniji. Velika fudbalska zvezda Zlatan Ibrahimović je enigma, ali u ovoj priči kroz njegove formativne godine on nam daje uvid u to ko je on zaista, makar samo na trenutak.

Pročitajte i  Filmovi koji će vas motivisati da trenirate još jače

Režija: Fedrik Gertten, Magnus Gertten

Dvadeset stopa od zvezda / Twenty Feet From Stardom

NEDELJA, 29.3. u 22:55h

Milioni poznaju njihove glasove, ali im niko ne zna imena. Nagrađivani reditelj, Morgan Neville, u svom neodoljivom novom filmu, “Dvadeset stopa od Zvezda”, skreće pažnju na neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi 21. veka. Podjednako sjajan i tužan, film je omaž neprimećenim talentima koji su doprineli obliku i stilu popularne muzike. Nevillov dokumentarac je razmišljanje o svađama, žrtvovanju i plodovima karijere provedene u usklađivanju sa drugima.

Ovi daroviti umetnici, pevali su različite stilove ili  žanrove u različitim erama pop muzike. Svako od njih nosi jedinstveno očaravajuću ličnu priču o životu provedenom u senci slavnih. Uz retke arhivske snimke i muziku bez premca, “Dvadeset stopa od Zvezda” se ponosi intimnim intervjuima sa Bruceom Springsteenom, Stiviem Wonderom, Mickom Jaggerom i Stingom, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje, već su na njihovom mestu životne priče brojnih pratećih vokala.

Foto: Promo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *