Debeli jezici: Naučnici otkrili novi uzrok hrkanja - Men`s Health

Debeli jezici: Naučnici otkrili novi uzrok hrkanja

Zlo poznato samo onima koji se sa njim bore: hrkanje. Dok kao uzrok (ili opravdanje) navodite probleme sa sinusima, prehladu ili umor, razmislite još jednom. Naučnici imaju novi odgovor za vas.

U nedavno objavljenom istraživanju naučnici tvrde da i debljina jezika može da bude uzrok hrkanja. Na Univerzitetu u Pensilvaniji tvrde da je jedan od uzroka hrkanja prevelik jezik i to svakako ne treba mešati sa podbratkom ili debelim vratom.

Apneja tokom sna se dešava kada na trenutak prestanete da dišete (a da toga niste svesni) i potom nastavite da dišete. Ovo se dešava zbog opstrukcija koje se javljaju u disajnim putevima – veliki krajnici, gojaznost, devijacija septuma..

“Većina doktora u svetu se nikad nije bavila veličinom jezika kao potencijalnim uzrokom hrkanja. Sada kada to znamo, možemo da predložimo terapiju u smislu uklanjanja slojeva koji smetaju”, objasnio je ko-autor istraživanja i direktor Centra za Spavanje u Pensilvaniji, Ričard Švab, prenosi Men’s Health.

Evo kako vam hrkanje može uništiti život

Izgleda da gojaznost može da se odrazi i na debljinu jezika, međutim, ova tvrdnja bi trebalo da prođe još neka ispitivanja pre nego što se donesu bilo kakvi zaključci.

“Neka buduća istraživanja će se možda baviti time koji režim ishrane je pogodniji za smanjenje masnih naslaga sa jezika, kao i to da li se terapije koje se primenjuju na redukciju masti sa stomaka mogu primeniti na redukciju masnih naslaga sa jezika”, dodaju stručnjaci.

Dijagnozu za ovako nešto bi svakako morao da uspostavi doktor, kao i to da vas usmeri da li bi trebalo da menjate režim ishrane.

Foto: Shutterstock

 

 

Pročitajte i  Devojke priznaju: Ovo ne podnosimo kod muškaraca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *