Želite zdravu bebu, ne smete da pijete alkohol: Ovo se odnosi na muškarce - Men`s Health

Želite zdravu bebu, ne smete da pijete alkohol: Ovo se odnosi na muškarce

Nedavno istraživanje objavljeno na European Journal of Preventive Cardiology ukazalo je na povezanost urođenih bolesti srca kod novorođenčadi i konzumiranja alkohola kod njihovih očeva, pre začeća.

Kod žena je jasno – od trenutka kada saznaju da su su drugom stanju, alkohol bi trebalo da potpuno izvetri iz njihovog života, zarad zdravlja budućeg deteta. Međutim, rezultati istraživanja otkrili su, mnogima iznenađujući podatak, da i navike uzimanja alkohola kod očeva, pre začeća, dovode do alarmantnog rizika od razvoja kongenitalnih bolesti srca kod dece.

5 znakova da još uvek niste spremni za decu

Reč je o kongenitalnim bolestima srca, što znači da se one razvijaju ujedno sa razvojem srca, a nekad su čak zapisane u genima – izmenjena struktura gena koja se prenosi direktno na potomka.

Istraživanja su toliko precizna da je tačno utvrđena mera konzumiranja alkohola koja prouzrokuje razvoj bolesti. Naime, kod roditelja koji su pili 5 ili više pića dnevno, rizik od razvoja bolesti je bio veći za 52%. Takođe, potencijalni očevi koji su u tri meseca pre začeća pili alkohol, povećali su šanse za nastanak bolesti kod beba za 44%.

Zaključak je: Ako planirate da postanete očevi i želite zdravu decu, prestanite da pijete – čak i ona spontana piva s društvom u gradu. Vreme kada počinjete da brinete o zdravlju devojčice ili dečaka koji će ući u vaš život počinje mnogo pre nego što ste mislili.

Foto: Shutterstock 

 

Pročitajte i  Ljubičasti nokti – razlog za brigu ili ne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *