"Milenijalci" protiv "Bejbi bum" generacije: Istraživanja otkrivaju ko je tvrdoglaviji - Men`s Health

“Milenijalci” protiv “Bejbi bum” generacije: Istraživanja otkrivaju ko je tvrdoglaviji

Nova studija sprovedena u okviru Univerziteta u Mičigenupod nazivom “Ja, ja, ja! Kako se narcizam menja tokom života” , objavljena je u žurnalu Psychology & Aging i odgovorila je na pitanje o tome kako se narcizam menja u toku života. Istraživanje je pokazalo da iako, generalno posmatrano, narcisoidnost opada s godinama, ovo nije slučaj kada poredimo generacije.

“U našoj kulturi uvaženo je mišljenje o tome kako generacije postaju sve narcisoidnije i narcisoidnije, ali niko do sada nije suočio generacije na osnovu ovog kriterijuma”, istakao je profesor Univerziteta u Mičigenu, Vilijam Čopik.

Upoređujući oko 750 ljudi, u okviru svog istraživanja, Čopik i njegov tim su utvrdili da osobine koje su istaknute naročito na početku života, kao što su tvrdoglavost, autoritativnost, preosetljivost/odbrambenost opadaju tokom života, dok se suočavamo sa prekretnicama kao što su pronalazak posla i osnivanje porodice, jer na ovaj način bolje upoznajemo i razumemo ljude iz našeg okruženja.

Preosetljivost naročito opada nakon 40. godine života.

Istraživanja su naročito istakla da je grupa “Milenijalaca”, koja se često opisuje osetljivom poput “pahulja”, manje osetljiva u svakom smislu u odnosu na svoje roditelje i bake i deke, kada su bili u njihovim godinama.

Ovakvi rezultati iznenadili su istraživače, prema Čopikovim rečima. Ispostavlja se da su generacije rođene dve decenije nakon završetka Drugog svetskog rata, poznatije pod nazivom  “Bejbi bum” generacije, imale više nivoa preosetljivosti i tendenciju da svoju volju i razmišljanja nameću drugima. Smatra se da je uzrok ovakvih rezultata privilegija socijalnog osiguranja koju je Vlada garantovala posleratnim generacijama.

Čopikovo istraživanje potvrđuje i nedavna istraživanja koja su pokazala da su muškarci generacije milenijalaca nesebičniji, da su društveno svesniji i pokazuju značajan pomak u izgradnji sistema vrednosti fokusiranog na ljubaznost i emocionalnu inteligenciju, u odnosu na svoje očeve, na primer.

LJUDSKE EMOCIJE: 5 najboljih knjiga iz oblasti psihologije

Izvor: Men’s Health

Pročitajte i  Život posle smrti postoji? Oni tvrde da je tako

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *