Predstava „Muškarčine“ - Men`s Health

Predstava „Muškarčine“

„Muškarčine“ predstavljaju pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas. Predstavu donosi sedam mladića, sa sedam pogleda na svet i hiljadu situacija koje u tom svetu vide. Na sceni, njihov zadatak nije da budu neko drugi već da prikažu kako oni sami sebe vide, ali i sve druge ljude, kojima su okruženi.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra. Premijera predstave je održana 30. novembra 2012. godine i od tada se nalazi na redovnom repertoaru Bitef Teatra, na čijoj je sceni nedavno doživela i jubilarno 50. izvođenje.

Nedeljnik NIN je predstavu „Muškarčine“ proglasio jednom od tri najbolje predstave u 2012. godini.

Tekst predstave je nastao kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova ko-autorskog i izvođačkog tima, kao i dramatizacijom teza iz knjige “Biti muško” Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta i preuzimanjem fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije. U predstavi su korišćeni statistički podaci dobijeni u istraživanju “Mladići i maskulinitet” sprovedenom u okviru projekta “Budi muško”, iskustva trenera u ovom projektu i materijali nastali kroz proces radionica zasnovanih na tehnikama upotrebe drame u edukaciji i metodološkim igrama osmišljenim da podstaknu kolektivno autorstvo.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko, ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti, koja ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja. Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem, ali i da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu, generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

Pročitajte i  TAJNA RUMENIH OBRAZA: Talija u avanturi "Trikovi za šminkanje ovog proleća"

Koncept, režiju i dramaturgija potpisuju Milena Bogavac i Vojislav Arsić, a kao ko-autori i izvođači se pojavljuju Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *