Završen šesti Mikser festival - Men`s Health

Završen šesti Mikser festival

U nedelju, 8. juna, završen je šesti Mikser festival, a priča o „Održivoj utopiji“ zaključena je svečanom dodelom priznanja najboljim mladim talentima koji su svojim idejama doprineli društvenom boljitku i napravili korak napred u ostvarenju svojih utopija. Festival je okupio gotovo 1000 stvaralaca iz regiona i sveta, u nastojanju da kroz brojne sadržaje iz različitih kreativnih disciplina, kreira smernice za dalji razvoj Savamale, preispita mesto kulture, umetnosti, i građanskog aktivizma i samoorganizacije u društvu.

Tokom četiri dana festivala održane su brojne debate, seminari i predavanjA. Jedna od ključnih tema bila je kako pronaći modele za razvoj „Pametnijih gradova“, o čemu su govorili stručnjaci iz oblasti urbanizma, arhitekture, vizuelne umetnosti, dizajna, ekologije. Projekat „Blue Green Dream“ je na istoimenom seminaru ponudio primere efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti na negativne efekte klimatskih promena i elementarnih nepogoda kao što su poplave, dok je konferencija u okviru projekta Dunavska festivalska mreža predočila potencijal domaće kreativne industrije i pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja.

Brojni performansi  i akcije ispitali su mesto i položaj umetnosti u savremenom društvu. Performans „Tela u urbanom prostoru“ čuvenog austrijskog koreografa Vilija Dornera otkrio je publici nove prostore u Savamali i pozvao građane da preispitaju odnos koji imaju sa svojim okruženjem, dok je Šelbatra Jašari u „Činu pisanja“ ponudila svoje telo kao platno i izazvala posetioce da kroz interakciju sa njom iskažu svoje stavove o samom performansu, ali i o aktuelnim društvenim pitanjima.

Pogledajte video prilog sa završenog Mikser festivala.
imelightPlayerUtil.initEmbed('limelight_player_718289'); //

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *