Ekologija na holandski način - Men`s Health

Ekologija na holandski način

Holanđani navodno koriste oko 180.000 tona toalet papira svake godine. Dve Holandske kompanije – CirTec i KNN Cellulose – su razvile tehnologiju za pretvaranje otpada u materijal za izgradnju puteva. Ova tehnologija se trenutno testira u Holandskoj provinciji Friesland, na biciklističkoj stazi dužine 1 km.

Čista planeta: Punjači za elektro-automobile u tržnim centrima

Celuloza je glavni sastojak papira, međutim biljna vlakna imaju i druge industrijske svrhe. Toalet papir prolazi kros postrojenje za obradu otpadnih voda gde se odvaja, čisti i steriliše na veoma visokom temperaturama. Krajnji rezultat je paperjast materijala ili pelet koji se može koristiti u asfaltu. Takođe se može koristiti za proizvodnju bioplastike i građevinskih materijala. Većina toalet papira u Holadndiji je visokog kvaliteta, što znači da je bogat celulozom i omogućava proizvodnju boljeg krajnjeg proizvoda.

Otkrijte i Super mašina u službi policije!

To je finansijski efikasan i efektivan model: Uklanjate nešto što predstavlja opterećenje procesa obrade opada i osim toga proizvodi se veoma vredan proizvod koji potom možete prodati. Kompanija je izjavila da prikupi oko 400 kg celuloze svakog dana. Jedan deo se izvozi u Englesku gde se koristi kao sirov materijal za proizvodnju biokompozita.

Izvor: tech-lifestyle

Pročitajte i  6 aksesoara koji će olakšati život svakom muškarcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *