Žao nam je. Niste primljeni. - Men`s Health

Žao nam je. Niste primljeni.

Vreme kada vam je za posao bila dovoljna briljantna biografija i da ostavite dobar utisak na razgovoru je prošlo (ako je ikada i postojalo). Od kada su se društvene mreže pojavile, svi koji aktivno tragaju za poslom znaju koliko je bitno imati profil na Linkedinu i ostalim društvenim mrežama. 

Na ovim platformama skoro sve velike kompanije imaju svoje profile putem kojih možete da se informišete o firmi kao i o aktualnim konkursima za posao. Takođe, sve je veći broj kompanija koje “skeniraju” profile potencijalnih kandidata za posao na ovim mrežama pa tako ostanete bez posla a da niste na razgovoru ni bili.

Sajt za traženje posla Jobvite nedavno je spoveo istraživanje među poslodavcima upravo u želji da sazna koliko na izbor kandidata utiče njihov profil na LinkedInu, Twitteru ili Facebook-u.

Kao što smo i očekivali, LinkedIn – najveća mreža za poslovne kontakte je najpopularnija destinacija za skener profila kod poslodavaca pri zapošljavanju, ali ne treba zanemariti ni uticaj mreža Facebook i Twitter.

Profile na LinkedInu proverava čak 94 odsto poslodavaca. Na LinkedInu se skenira najviše radno iskustvo, znanje određenih veština i dužina radnog iskustva.

Sledeća po značaju mreža je Facebook. Šezdeset i pet odsto poslodavaca redovno prati dešavanja na ovoj popularnoj mreži i kada otkriju neke stvari koje im se ne sviđaju, onda izbegavaju da zaposle kandidata. Pogotovo vole da zumiraju vreme koje provodite na fejsu, informisanost o kulturnim dešavanjima i radno iskustvo. Twitter je već specifičniji i na njemu skoro 55 odsto poslodavaca preferira da “skenira” vaše misli. Tako su mnogi popularni tviteraši pronašli posao.

Postotak zumiranja na Google +, kompanijskom blogu i Youtube je znatno manji, ali opet nije na odmet da i na ovim platformama povedete računa i doterate profile. 

Pročitajte i  Evo kako da slušate YouTube dok radite nešto drugo na telefonu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *