Kako se pravilno puni baterija na pametnom telefonu? - Men`s Health

Kako se pravilno puni baterija na pametnom telefonu?

Od pojave mobilnih, a onda i pametnih telefona, pojavilo se i pitanje kako i koliko puniti bateriju.

Neki su telefoni dolazili sa unapred napunjenom baterijom, druge je prvo trebalo u potpunosti isprazniti, a tek onda napuniti do kraja. Tokom godina tako je nastala prava pomutnja oko toga kako i koliko puniti bateriju.

Da vam telefon ne služi samo za selfi: 10 trikova koji će vam olakšati život

Upravo je pametnim telefonima, bez kojih više ne možemo, baterija jedna od glavnih boljki. Brzo se prazni, može brzo da izgubi svoj pun kapacitet i najčešće ostaje bez energije kad nam telefon najviše treba. Dodatni problem nastaje kad vam proizvođač sam usporava uređaj i smanjuje trajanje baterije ne bi li vas naterao da kupite novi uređaj.

Međutim, postoji nekoliko pravila koja bi mogla pridoneti dužem trajanju baterije, ali i boljem iskustvu korišćenja pametnog telefona.

Pre svega, najbolji način da napunite bateriju svog pametnog telefona jeste da ga što češće punite. Kad god imate koji minut, priključite pametni telefon na punjač. Za razliku od starijih verzija baterija, novim baterijama takvo punjenje neće naškoditi.

Saznajte i Zašto gledanje porno filmova na telefonu nije dobra ideja?

Nemojte do kraja da praznite bateriju pre nego što je ponovno počnete puniti. Takvo “duboko” pražnjenje, zapravo više šteti nego pomaže bateriji i skraćuje njen životni vek, a za neke uređaje može biti i pogubno.

Baterija bi, ako je to ikako moguće, trebala biti napunjena između 65 i 75 posto. To je magična granica koja bi trebala da osigura najduži život bateriji. Kako je veoma teško postići taj stepen napunjenosti, trebali bi barem da težite nivou između 45 i 75 posto.

Pročitajte i  One u prodaji!

Nemojte da punite bateriju do kraja, pogotovo ako je ispražnjena u potpunosti. Litijum-jonske baterije koje se koriste u pametnim telefonima ne moraju biti napunjene do kraja. Čak je preporučljivo da ne budu napunjene do kraja jer visoka voltaža može naštetiti kapacitetu baterije dugoročno.

Super trik: Odložite slušalice bez toga da se zamrse!

Većina korisnika pametnih telefona puni svoje uređaje tokom noći. Osim što ih u tom periodu ne koriste, imaju osećaj da će se tako najlakše napuniti do kraja. Međutim, ako bateriju nije pametno puniti do 100 procenata, verovatno je ne biste trebali ostavljati da se puni tokom noći. Osim u slučaju ako imate nameru da ustanete kad se baterija napuni na 75 ili 80 posto.

I na kraju, kako biste izbegli pregrejavanje, oštećenje baterije ili njen smanjen kapacitet, nemojte ostavljati uređaje uključene u struju nakon punjenja.

Izvor: zimo.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *