Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu - Men`s Health

Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu

 

 

 

Vilijams tim Formule 1 svake godine potroši 100 miliona funti na inovacije kako bi bolidi ove kuće išli sve brže i brže. Međutim, materijali koji se koriste za vozila Formule 1 sada su iskorišćeni za proizvodnju transportnog sredstva za bebe.

U pitanju je Bejbipod 20, glatka lagana kutija sa klizećim providnim poklopcem i veoma mekano obloženom unutrašnjošću. Osmišljen je za transport teško bolesnih beba ličnim vozilima, kolima hitne pomoći ili helikopterom.

Kutija izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo rezultat intenzivnog razvoja. Napravljena je od ugljeničnih vlakana, izuzetno jakog materijala od koejeg se prave i vozila Formule 1.

Prenošenje novorođenčadi sa jednog mesta na drugo može da bude veoma zahtevno, a često je neophodno održavanje stalne temperature i zaštita od vibracija i buke. U prošlosti su u tu svrhu korišćeni inkubatori, ali su oni bili teški i zahtevali snabdevanje strujom kao i posebno vozilo za transport.

Bejbipod je u početku razvijen kao lagana i praktičnija varijanta inkubatora, a potom se pristupilo izradi još naprednijeg dizajna. Rezultat je proizvod težak samo devet kilograma koji zauzima relativno malo prostora i može da izdrži udar jačine do 20 G, u slučaju saobraćajne nesreće.

Ormond bolnica iz Londona već je počela da ga koristi za transport bolesne dece, a menadžer službe prevoza kaže da su oduševljeni novom nosiljkom, čija cena je 5.000 funti.

Pročitajte i  Tektonske promene: Formula 1 bez grid devojaka
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *