SAČUVAJTE BATERIJU: 5 saveta za dugovečnost telefona - Men`s Health

SAČUVAJTE BATERIJU: 5 saveta za dugovečnost telefona

NEMOJTE GA PUNITI DO 100 POSTO

Važno je imati na umu da su u današnjim telefonima litijum jonske baterije koje se dosta razlikuju od nekadašnjih nikl kadmijum baterija. To ujedno znači i da ih više ne treba puniti do kraja, a zatim isto tako isprazniti do kraja kao što se to radilo sa starijim baterijama kako bi im se produžio vek trajanja. Sa litijum jonskim baterijama to ima kontraefekt – dodatno opetrećuje bateriju i diže joj temperaturu što može dovesti do oštećenja. Stručnjaci predlažu da se telefon isključi iz punjača na 85 posto.

Da vam telefon ne služi samo za selfi: 10 trikova koji će vam olakšati život

ISKLJUČITE TELEFON DOK SE PUNI

Ovo će biti vrlo teško većini vas, ali punjenje upaljenog telefona može dovesti do problema. Recimo da se punjač zbuni kad  se nalazi u upaljenom telefonu. Stoga nastavlja puniti bateriju i nakon što je ona puna, što opet dovodi do dodatnog opterećenja na samu bateriju. 

DRŽITE BATERIJU IZNAD 50 POSTO

Kako biste održali bateriju što duže u životu, nemojte joj dopustiti da padne ispod 50 posto. Što se više spušta prema nula posto to je veće opterećenje na bateriju pa se ona samim tim brže kvari. Međutim, postoje određeni izuzeci . Jednom mesečno ispraznite bateriju do kraja kako pomogli kalibriranju telefona.

Obratite pažnju: Tehnologija vam ovako ugrožava zdravlje

DRŽITE IH DALJE OD IZVORA HLADNOĆE I TOPLOTE

Držanje elektroničkih uređaja dalje od izvora ekstremnih temperatura uvijek je dobar savet, a to posebno vredi za pametne telefone. Baterija na vašem uređaju svake godine izgubi deo svog kapaciteta, a ako je još izložena visokim ili niskim temperaturama, taj će gubitak biti više nego očigledan. 

Pročitajte i  Robot koji spaja ljude

KRATKA PUNJENJA

Najbolji savet za punjenje telefona je verovatno onaj koji se tiče kratkih punjenja. Kad vam baterija padne na 50 posto, napunite je do 85 i tako joj produžite život.

Izvor: net.hr

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *