9 najboljih igrica (do sada) u 2016. godini - Men`s Health

9 najboljih igrica (do sada) u 2016. godini

Bilo bi teško reći da 2016. godina nije bila odlična za gejming. Prešli smo veći deo godine, a količina vrhunskih naslova je gotovo pa neverovatna.

Do sada smo videli fantastične rebootove u vidu DOOM franšize, fenomenalne DLC-ove koje gotovo pa da možemo smatrati čitavim igrama (Blood and Wine ekspanzija za The Witcher 3), a tu je i Blizzardov novi IP, Overwatch.

Ako ste PC gamer, stvari za vas izgledaju jako dobro. Mnoge od multiplatformskih igara u PC verziji izgledaju uverljivo najbolje, no nije to naravno glavni aspekt zbog kojeg je igre uopšte dobro igrati na PC-ju. Glavni razlog jeste taj što u 2016. godini na raspolaganju imamo mnoge naslove koje već sada možemo smatrati klasicima. Za vas smo izabrali najbolje PC igre u 2016. godini.

Saznajte i Kako su nasilne igrice delovale na vas?

1. HEARTS OF IRON IV

Hearts of Iron 4 je neverovatno kompleksna simulacija Drugog svetskog rata za koju će vam možda biti potrebno i nekoliko stotina sati da je savladate, kako kroz igru, tako i kroz razne vodiče.

Najveći problem s kojim smo se susreli u igri bio je onaj pozitivni problem: strateško planiranje, prilagođavanje ekonomije i političke peripetije.Hearts of Iron IV je snažan kandidat za ultimativnu grand strategiju, a najveći problem prema kojem smo u našoj recenziji uprli prstom odnosi se na performanse, odnosno u trenucima kada veštačka inteligencija postane prevelik zalogaj čak i za najsnažnije centralne procesore. No u svemu ostalom, ovaj je naslov apsolutno briljantan, čak i ukoliko moramo spomenuti da treba da uložite mnogo vremena kako biste savladali izuzetno kompleksan gameplay. No, Hearts of Iron IV će vas i te kako nagraditi za vaš trud.

2. THE WITCHER 3: WILD HUNT – BLOOD AND WINE

Blood and Wine ekspanzija je zaista sjajna za opraštanje od ovog legendarnog lika čije nas pustolovine, sukobi s najvećim grozotama iz slavenske mitologije i ljubavne avanture uveseljavaju već godinama.

Blood and Wine označava kraj interaktivne sage o Geraltu od Rivije te to radi sa mnoštvom stila, prekrasnih okruženja, uzbudljivih borbi i nadasve upečatljivih likova. Osim serviranja još jedne fantastične lokacije, avanture i oko 25 sati duge priče, ova ekspanzija čak uspeva da obogati, oplemeni i unapredi originalnu igru te je zbog svega toga vredna svake uložene sekunde.

3. TOTAL WAR: WARHAMMER

Nakon što smo “s lanca” hordu divljih orkova otpustili na nesrećnu posadu artiljerije patuljaka, ili pak nakon što su naši hrabri kopljonoše preplavljeni šišmišima ubicamai “morem” undeadova, postavlja se logično pitanje; zašto neko ranije nije napravio ovakvu igru?

Total War: Warhammer obiluje odličnim idejama, zanimljivim likovima, fantastičnim jedinicama i interesantnom mehanikom frakcije. Što se same singleplayer kampanje tiče, mogli bismo reći da će verojatno ponuditi nešto kraći gameplay u odnosu na prethodne Total War naslove, no bez obzira na to, Warhammer je izvanredan dodatak ovoj franšizi.

4. DOOM

Brojite li nešto veći broj godina u svom gaming stažu, tada verovatno imate i veliko poštovanje za DOOM franšizu, ali i za njegovog kreatora, id Software. Taj razvojni studio iz Teksasa praktički je naslovom Wolfenstein 3D stvorio žanr iz prvog lica, no tek je naslovom DOOM FPS ušao u stratosferu popularnosti, a ove nam je godine doneo i rimejk tog klasika.

DOOM je u singleplayer komponenti fantastična pucačina iz prvog lica koja vraća onaj old-school vajb, ali je istovremeno pristupačna i novijim igračima. Multiplayer je, s druge strane pomalo razočaravajući jer istovremeno pokušava spojiti old-school i moderno, no u online makljaži to nekako jednostavno ne odgovara. Tu je doduše interesantan dodatak SnapMap kojim možete kreirati vlastite mape, no bez obzira na to nije dovoljno opravdanje za nedostatak podrške za modove. No kada sve zbrojimo i oduzmemo, ako ste voleli DOOM od prvog dana, voleti ćete ga i sada

Pročitajte i  Bentlijev novi SUV (VIDEO)

Pogledajte i 7 najšokantnijih završetaka video igrica

5. XCOM 2

Što bi se dogodilo kada bi nas vanzemaljci porobili i pored herojskog otpora? Budimo realni, to je i najverojatniji scenario u slučaju da se dogodi neka invazija. Taj apokaliptični scenario se i dogodio nakon prvog (odličnog) XCOM-a iz 2012. Trudili smo se, pokazali smo im da smo tvrd orah, ali na kraju smo ipak postali robovi.

Prošlo je 20 godina nakon osvajanja Zemlje, a atmosfera je baš onakva kakvu biste zamislili – postapokaliptična i turobna. No, XCOM 2 definitivno nije turoban, jer Firaxis je ponovno uspeo.

S fokusom na raznolikost, XCOM 2 ima odgovor na većinu stvari koje su nam smetalu u XCOM: Enemy Unknown. Igra je briljantno kreirana, ako izuzmemo neke uglavnom kozmetičke bagove. Zahvaljujući inovacijama u taktičkim borbama uz dodatak nasumično kreiranih mapa i misija za njih, XCOM 2 je neverovatna igra koja će vas držati satima i satima za ekranom.

6. FIREWATCH

Što smo stariji, to više uživamo u igrama koje su slični dobroj knjizi – interaktivnim iskustvima u kojima se možemo izgubiti bez ikakvih prekidanja od strane spoljašnjeg sveta. Firewatch je u tom pogledu jedna od naših najdražih igara koje smo imali priliku odigrati u zadnjih desetak godina jer naprosto briljira svojim inteligentnim scenarijem, uverljivom glasovnom glumom i prekrasnim vizuelnim stilom.

Firewatch je fantastična igra iz mnogih razloga, ali pogotovo zato što se radi o zrelom i inteligentno osmišljenom, napisanom i izvedenom scenariju namenjenom odrasloj publici koji je prepun uverljivih i dobro odglumljenih dijaloga, kao i sjajnog humora pomešanog s nešto ljutnje i nešto tuge. Radi se o jednom od najkvalitetnijih narativnih igara iz prvog lica koje smo ikada imali priliku zaigrati te ga iz sveg srca preporučujemo svim poklonicima žanra.

7. OWERWATCH

Blizzard je napravio odličan posao s Overwatchom. Na izvrstan je način spojio frenetičnu akciju, strategiju i taktiku, i učinio ih pristupačnima novim igračima, ali je i postavio vrlo dobar izazov za veterane u multiplayer shooterima.

Doduše, ono što ne možemo zanemariti jeste činjenicu da igri nekako nedostaje sadržaja, jer Overwatch u aktuelnom obliku izgleda… “osnovno”, stoga se nadamo da će Blizzard u skorije vreme predstaviti neke nove modove igranja. Sve u svemu, držimo kako je Overwatch napravio određenu evoluciju u žanru “hero shootera”, ali ne i revoluciju.

Pokemon Go: 10 činjenica o igrici za kojom je poludeo ceo svet

8. DARK SOULS III

Ako je Dark Souls 3 zaista poslednja igra u serijalu, barem u ovom obliku u kojem ga poznajemo, onda se definitivno radi o kvalitetnom načinu za oprostiti se od jedne dugovečne i kultne RPG franšize.
Weapon arts sistem oplemenjuje već ionako kompleksne i kvalitetne borbene mehanike, fantastične lokacije kojima igra obiluje su neke od najupečatljivijih u kompletnom serijalu, a smrtonosni i odvratni bossovi koji nam svako malo staju na put će nas vrlo verojatno još dugo vremena proganjati u noćnim morama. Iako igra pati od povremenih usporavanja i rijetkih nezanimljivih borbi s bossovima, generalno govoreći se radi o jednom od najkvalitetnijih modernih RPG-ova koji mirne i nimalo mrtve duše možemo toplo preporučiti svim poklonicima žanra.

9. THE WITNESS

The Witness je izuzetno moćna igra koja nas je bez ikakvih naznaka puštanja snažno držala više od 40 sati koliko nam je trebalo da je prvi put završimo. Čak nas i sada sve one tajne i zagonetke koji nismo uspeli da otkrijemo i rešimo kopkaju i teraju da opet primimo kontroler u ruke.

Elegantna kombinacija opipljivih ciljeva, misterioznosti i slobode stvaraju savršenu podlogu za mnoštvo malih pobeda, uspeha i “ahaaa” trenutaka. The Witness je tematski uglavnom nepogrešiv, a čak i kada povremeno ostavlja suptilnost po strani u korist linearnijeg pričanja priče, nikada ne postaje manje zabavan, prekrasan, zarazan, opuštajuć i impresivan.

Izvor: Adria.ign.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *