10 stvari koje niste znali o "Igri prestola" - Men`s Health

10 stvari koje niste znali o “Igri prestola”

Ako ste mislili da savršeno poznajete seriju “Igra prestola”, ne budite toliko sigurni. Mnogi detalji, od samog snimanja do emitovanja, obavijeni su velom tajne, ali smo uspeli da ih razotkrijemo!

Pogledajte: Oldskul rep lista za fenomenalan trening

Predstavljamo vam malo poznate činjenice koje morate da znate.

1. SERIJA JE UVELA “SEKSPOZICIJU”

Igra prestola je odgovorna za uvođenje termina “sekspozicija” još od samog početka prikazivanja. Termin označava savršeno kombinovanje pozadine priče sa eksplicitnim scenama seksa, kako bi gledaoci ostali budnih očiju.

Dakle, likovi ostvaruju duboku konverzaciju koja pruža vitalne informacije za gledaoce, dok u isto vreme u pozadini vidimo scene seksa i golotinje koje dopunjuju celinu, držeći nas budnima. Ipak, serija ne potencira seksualni čin ili vulgarnost, jer ove scene ostaju u samoj pozadini.

Može se reći da je “sekspozicija” i ranije primećena – u popularnoj seriji “Sopranovi”. Svima je dobro poznata scena kada Toni i njegove kolege mafijaši razgovaraju o poslu u Bada Bing klubu, dok se gole igračice uvijaju oko njih.

Pročitajte i “Igra prestola”: Pratite trookog gavrana!

2. MAČEVI SU VEOMA IMPRESIVNI

Mačevi imaju centralnu ulogu u svetu Vesterosa, pa je u seriji angažovan puškar Tomi Dun, koji je ranije kao majstor oružja učestvovao u filmovima Braveheart (Hrabro srce), Saving Private Ryan (Spašavanje redova Rajana) i Gladiator (Gladijator). Tomi je istraživao preko 1000 mačeva, gledajući evropska, egipatska i mongloska oružja, pre nego što se upustio u kreaciju velikih kuća sedam kraljevstva i njihovih mačeva.

Mač Neda Starka, Led, napravljen je kako bi ispričao priču o porodici Stark, pa je samim tim morao da bude vrhunske izrade. Tomi je posvetio čak tri nedelje ručnoj izradi, zavarivanju i tehnici bakropisa.

Pored Starkovog mača, izdvajaju se druga oružja: Džeor Mormont Longklav ima ručno izrađenog vuka na mači, dok je mač Gregora Klegana modelovan po uzoru na staro keltsko irsko oružje. Mačevi Belih hodača možda podsećaju na animirane mačeve od leda, ali su zapravo pravi mačevi izrađeni od akrilne smole, sa slojevima koji se preklapaju.

Takođe, postoji zanimljiva činjenica o čuvenom Gvozdenom prestu. Jedan od mačeva koji se nalazi na kraljevskoj stolici je istovetan onom koji imaa Robin Hud, dok je drugi replika čuvenog Gandalfovog mača Glamdringa iz filma “Gospodar prstenova”.

3. ODSEČENA GLAVA PODSEĆA NA GLAVU BIVŠEG PREDSEDNIKA AMERIKE

Tokom prve sezone serije, javnost je burno reagovala zbog scene odsečene glave koja podseća na glavu bivšeg predsednika Džordža Buša.

Kreatori serije Dejvid Beniof i Den Vajs su priznali: “Glava Džordža Buša se pojavljuje u nekoliko back scena. To nije bio naš izbor niti neka vrsta političke kampanje. Zapravo, mi smo morali da iskoristimo bilo koju glavu koju smo našli. Koristili smo dosta protetičkih delova tela u seriji: glave, ruke i sl. Ne možemo da priuštimo da se sve ovo napravi ponovo od nule, posebno u scenama kada nam je potrebno dosta protetičkih delova tela.”

HBO se kasnije izvinio i uklonio spornu scenu sa narednog DVD izdanja.

Pročitajte i Najbolje scene borbe u filmovima

4. KRALJ DŽOFRI JE MOŽDA JEDINA TV ULOGA KOJU ĆE DŽEK GLISON IGRATI

Brilijantan Džek Glison (22) koji igra mladog kralja Džofrija Barationa, najavio je da će odustati od glume, nakon serije Igra prestola. Obzirom na ozbiljnu i tešku ulogu koju je imao u prethodnim sezonama, možda se Džek malo umorio. On želi da nastavi akademsku karijeru i da posveti vreme humanitarnom radu (ranije je putovao na Haiti kako bi pomogao siromašnima).

“Počeo sam da glumim kada sam imao sedam godina i zaista sam zavoleo ovaj poziv. Ali mislim da kada dođe do tog trenutka, da to postane manje hobi a više profesija, javlja se veći pritisak i postaje manje uživanje”, kaže Glison.

Džek planira da nastavi sa pisanjem i da nastupa sa svojoj pozorišnom grupom “Dablin”.

5. STRAŠNI VUKOVI ZAISTA POSTOJE

Got je džinovska, inteligentna vrsta vukova koja je živela pre 10. 000 godina. Direwolf znači zastrašujući pas. Oni su bili pet metara dugački, teški oko 75 kilograma, i imali su jak zagrižljaj, sposoban da u trenutku zdrobi kosti.

Pročitajte i  I crtaći su za muškarce: 8 životnih lekcija koje smo naučili iz dečjih filmova

Ovi vukovi su snimani uz pomoć krupnih, odraslih haskija. Kada porastu, snimatelji naprave snimke vukova, onda polako uspore film i u postprodukciji povećaju životinje u odgovarajuću veličinu i na kraju ih ubace u scenu. Glumica Sofi Tarner koja glumi Sensu Stark se zaljubila u svog psa, te ga je usvojila u stvarnom životu.

Pročitajte i Najbolji “muški” filmovi nagrađeni Oskarom

6. UVODNA ŠPICA JE INSPIRISANA NACRTIMA LEONARDA DA VINČIJA

Serija je dobila prestižnu nagradu Emi za sekvencu za špicu koja je inspirisana Leondardo da Vinčijevim nacrtima mašina.

“Želeli smo da uradimo nešto drugačije od standarnih špica i tropa za fantazi mape”, rekao je kreativni direktor Angus Vol iz dizajnerske kompanije “Elastik”, koji je takođe dizajnirao mnoge druge uvodne špice za HBO. Razmišljajući o nečemu kompleksnom i drugačijem, došli smo do ideje o “svetu unutar mape”. Upravo ova 3D mapa oslikava kulturu i klimu svakog kraljevstva, a njegov sferni oblik je inspirisan naučno fantastičnim svemirskim stanicama iz šezdesetih godina.

Spona točkića predstavlja porodične i političke mahinacije i borbu za vlast, dok sekvenca kratko prikazuje istoriju svake porodice. Kako priča odmiče, svaka epizoda ima svoju verziju i kada god vidite ime nekog glumca, vizuelni simboli oko njegovog imena predstavljaju simbol kraljevstva, sa slikom vukom, jelena, lava ili zmaja.

7. DOTRAKI IMA SVOJ REČNIK

Kako bi serija bila uverljiva, producenti su shvatili da moraju da izmisle kompletan Dotraki jezik. Vođeni time, angažovali su poznazog lingvistu Dejvida Petersona da ga osmisli. On je stvorio novi jezik sa preko 2.000 reči, i to s gramatičkim pravilima.

Peterson je, takođe, stvorio valerijanski jezik, koji nije tako obiman kao Dotraki, ali ipak ima 667 reči i brojeve.

Pročitajte i 7 filmova koji su šokirali svet

8. UKUS KONJSKOG SRCA JE BOLJI NEGO ŠTO SMO MISLILI?

U jednoj od prvih epizoda serije, mogli smo da vidimo najupečatljiviju ali i najgrozniju scenu u kojoj Deneris Targarijan jede sirovo srce ždrebeta, koje joj je poklonio njen muž Drogo. Deneris se povinovala ovom jezivom činu, kako bi zaslužila poverenje Dotraki naroda.

Srce je zapravo napravljeno od tri kilograma zamrznutog džema, pomešanog sa lažnom krvlju od šećera i sušenom testeninom koja je imitirala valvule. “To je bila jedna neverovatna scena kada gluma jednostavno nije ni bila potrebna”, rekla je glumica Emilija Klark. “Obećali su mi da će imati ukus kao gumena bonbona, ali definitivno nije bilo tako. Bilo je odvratno!”

Emilija je bila prekrivena sa toliko džema i šećera da je ostala u toaletu, na wc šolji nakon snimanja scene.

9. POSTOJI ČITAVA NADOLAZEĆA GENERACIJA VESTEROSA

Autor Džordž R.R. Martin, kaže da često dobija pisma od roditelja koji mu govore da su dali ime svome dete, na osnovu lika iz jedne od njegovih knjiga.
U 2012, više od 250 devojčica su nazvane Kalisi koje znači kraljica, po imenu Deneris Targarijan. Arja i Katelin su, takođe, postala popularna imena za devojčice, kao što su Tajron, Tivin i Bran za dečake. Čak je imalo i nekoliko Džofrija.

Pročitajte i Najimpresivnije transformacije u holivudskim filmovima

10. AKO SE DESI DA AUTOR UMRE, IGRA PRESTOLA NEĆE

Obzirom da autor serije, Džordž R.R. Martin ima 65 godina, a ne živi preterano zdravim stilom života, fanovi su se zabrinuli ko će završiti priču, u slučaju da TV serija nadživi autora.

Ne brinite se. Martin je poverio kraj producentima serije, Vajsu i Benifu. On im je otkrio glavni tok radnje i šta je predviđeno da se desi svim likovima, za svaki slučaj, ako neočekivano umre pre nego što završi sedmu knjigu. Dakle, šta god da se desi, HBO će biti u mogućnosti da završi seriju.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *