Revolucija: Gume koje proizvode struju! - Men`s Health

Revolucija: Gume koje proizvode struju!

S obzirom na to da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ta inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

Novi pneumatik kompanije Gudjir, ima mogućnost da svoju deformaciju i vibracije pretvori u električnu energiju. Nazvan je “BH03” prema šifri koju je dobio u razvoju, a predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi.

Pozlaćena limuzina: Da li bi i vi vozili ovaj auto?

Pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi. Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dve vrste materijala.

Prva vrsta su termoelektrični materijal koji struju “prave” tako što upijaju svetlost i toplotu iz okoline dok točak stoji, što je u ekstra crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene preuzima toplotu koja se stvara pri kotrljanju.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskom.

Automobil budućnosti: Model bez vozača

Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika.

Dodatna pogodnost je što ta struktura može da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji “RunOnFlat”.

Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost na proklizavanje na mokroj podlozi i ima jedinstven način da apsorbuje buku.

Za sada je taj pneumatik isključivo idejne prirode i Goodyear ne namerava da ga proizvodi.

Saznajte koja mašina nam stiže 2016. godine!

Konceptualni pneumatici su deo inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rešenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rešenja za pametnu budućnost, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i  Ova mašina nam stiže 2016. godine!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *