Koji je koncept Open World igara? - Men`s Health

Koji je koncept Open World igara?

EKSPANZIJA OPEN WORLD IGARA

Open World igre su toliko dugo pokušavale da se nametnu kao koncept, ali su bile potcenjivane kao igre koje donose najmanji zajednički sadržalac mnogih žanrova, igre koje donose mnogo toga, ali malo vrhunskog, najboljeg izdanja.

Pročitajte i: 6 razloga zašto su igrači Dote savršeni muškarci

Međutim, čini nam se da živimo u vremenu kada ove igre postaju dominantne.

Čak iako nismo ljubitelji ovakvih igara, moramo da priznamo da sredina kod ovog koncepta ne postoji: dobra open world igra mora da ima balans svojih elemenata da je zaista nemoguće napraviti prosečnu igru tog tipa – ona je ili vrhunska i fantastična ili je slaba i teško loša.

OPEN WORLD I SANDBOX IGRE

Open World ili Sandbox igre su igre koje igračima daju visok stepen slobode i u kojima igrači mogu da idu kroz svet birajući na koji način će ostvarivati ciljeve koje igra pred njih postavi. Suštinski, one su kontrast igrama sa „hodnicima“ i „nevidljivim zidovima“, koje igrače veoma jasno usmeravaju ka određenom cilju. 

Sandbox igre, premda se umnogome ovaj izraz koristi kao sinonim za Open World, to podižu na još viši nivo, dajući igračima određene alate kojima igrači menjaju način na koji igraju, pa i svet kao takav. 

NEDOSTACI OPEN WORLD IGARA

Mane Open World igara su što one ne mogu da dostignu grafički nivo klasičnih igara. Tome doprinosi i dug period razvoja, budući da je ovakve igre neophodno daleko duže razvijati. Najzad, neophodno je postaviti priču i postaviti konzistentnu atmosferu tako da sve bude prilagođeno nelinearnom prelasku konkretnih igara.

Pročitajte i: World of Craft: Zbog čega su neki muškarci opčinjeni ovom igrom?

POZITIVNE STRANE 

Pročitajte i  8 stvari zbog kojih ne treba da se stidite

Open World igre su danas dominantne, tehnikalije su dignute na visok nivo, pažnja koja se posvećuje detaljima je neverovatna,  ceo svet u kvalitetno odrađenim naslovima kao da diše na neki svoj način.

Navikli smo da Open World naslovi donose pojedinačne elemente na nižem nivou od standardnih igara, ali da to nadoknađuju osmišljenošću sopstvenog sveta i celinom, nelinearnošću i biranjem sopstvenog puta, što kod svakog igrača kreira njegovu individualnu priču i način prelaska igre. Opet, od igrača individualno zavisi do koje mere će pristati na ovakve kompromise.

Otkrijte i: Zašto su pasionirani gejmeri sjajni bodibilderi?

Koliko je ovaj tip igara populara najbolje predstavljaju tradicionalne igre, koje u sve većoj meri prosto bivaju primorane da usvajaju neke Open World postulate. Pogledajte samo danas Far Cry 4, Shadows of Mordor, zatim Dark Souls serijal, neki novi Assassin’s Creed ili Arma 3, sa njihovim raznovrsnim misijama i određenom dozom slobode koju imate dok ih igrate. Naravno, uz određena ograničenja koja su neminovna, ali kada uporedite naslove koje smo igrali nekada i sada, makar u svetu akcionih igara, ne možete a da ne konstatujete da smo se, ako ništa drugo, a ono makar u dobroj meri otarasili izrazite linearnosti u ogromnom broju najkvalitetnijih naslova. 

Izvor: Benchmark.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *