World of Warcraft: Zbog čega su neki muškarci opčinjeni ovom igrom? - Men`s Health

World of Warcraft: Zbog čega su neki muškarci opčinjeni ovom igrom?

Iako mnogi smatraju da je WoW popularan zato što je, jednostavno, “zarazan”, ima i onih koji u uživanju u igranju vide povezanost s ljudskom psihologijom.

Pogledajte i: 6 razloga zašto su igrači Dote savršeni muškarci

Do sada su stručnjaci izražavali verovanje da bi uzrok opčinjenosti “Vorkraftom” mogao da se pronađe u mnogim aspektima: potrebi za socijalizacijom, osećajem uspeha, izlaskom iz sveta običnog i dosadnog…

ISTRAŽIVANjE

Nedavno je sprovedeno obimno istraživanje koje je obuhvatilo nalaze različitih studija ne bi li se došlo do konačno odgovora na to zašto je ova igrica zavladala svetom.

Pogledajte i: Igranje video-igara postaje disciplina na Olimpijskim igrama?!

Naučnici Univerziteta u Ostinu sproveli su istraživanje u okviru kojeg su analizirali, pre svega, mlade odrasle muškarce (više od hiljadu njih), premda je studijom obuhvaćena i grupa od 166 mladih žena.

REZULTATI

Ispostavilo se da motivacija, pre svega, zavisi od tipa ličnosti pojedinca.

Pogledajte i: 7 najšokantnijih završetaka video igrica

Tako je utvrđeno da ekstrovertne osobe igraju WoW kako bi se na neki način socijalizovale. Za ekstroverne tipove kod kojih je primećen neuroticizam je otkriveno da igraju, pre svega, kako bi postigli neki uspeh. Očekivano, oni koji WoW igraju zbog imerzije su nešto otvoreniji i nisu naročito ekstrovertni. Igrači koji su posvećeni WoW-u zbog mogućnosti da budu vođe pokazali su se u ovom istraživanju kao nekooperativni i kao osobe koje ne osećaju naročito saosećanje.

Slažete li se s nalazima teksaških naučnika ili mislite da je WoW samo veoma, veoma “zarazna” igra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *