Igranje video-igara postaje disciplina na Olimpijskim igrama?! - Men`s Health

Igranje video-igara postaje disciplina na Olimpijskim igrama?!

Takmičarsko igranje video igara, poznatije kao e-sport, trebalo bi da postane jedna od disciplina na Olimpijskim igrama, smatra Rob Prado, glavni dizajner World of Warcraft-a i doskora vodeći čovek kompanije Blizard.

Pročitajte i: Zašto su pasionirani gejmeri sjajni bodibilderi?

Sport je pojam koji se danas koristi u daleko širem značenju, a video igrice su pogodne za masovno praćenje, rekao je Prado u izjavi za BBC, dodajući da profesionalne e-sport manifestacije trenutno privlače milionsku publiku.

Nedavno finale održano u Seulu, u Južnoj Koreji, napunilo je stadion sa 40.000 ljudi, dok je daleko više njih pratilo taj događaj na internetu ili na posebno određenim sastajalištima širom sveta.

„To je dobar argument da e-sportovi postanu deo Olimpijskih igara“, kazao Prado, koji je, takođe, bio glavni dizajner i Starcraft-Brood War-a, igrice koja se smatra začetnikom e-sport fenomena.

Pročitajte i: 6 razloga zašto su igrači Dote savršeni muškarci

„Mislim da su e-sportovi splet veoma kompetitivnih veština. Posmatrate profesionalne gejmere koji moraju da imaju brze reflekse i da brzo odlučuju“, napomenuo je on, dodajući da je svestan da video igrice očekuje teška kulturološka bitka.

„Sve počinje s tim kako definišete sport. Ukoliko ga definišete kao nešto što iziskuje veliko fizičko naprezanje, onda je nemoguće tvrditi da je igranje video igrica sport. Istovremeno, kada pomislim na discipline koje su već zastupljene na Olimpijskim igrama, tada počinjem da dovodim u pitanje tu definiciju“, objasnio je Prado.

Pročitajte i : Najbolje video igre 2014. godine

Uključivanje neke discipline u red olimpijskih sportova je jako dugi proces, a od kada je Međunarodni olimpijski komitet ograničio broj sportova koji mogu biti zastupljeni na Olimpijadi to je postalo gotovo nemoguća misija.

Pročitajte i  Promenite izgled Fejsbuka samo jednim klikom!

Izvor. NoviMagazin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *