Predstavljamo vam "pametni" bicikl! - Men`s Health

Predstavljamo vam “pametni” bicikl!

Prvi bicikl čije sedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu, predstavljen je u Holandiji, s ciljem da se smanji broj udesa u kojima učestvuju stare osobe.

KAKO SE RODILA IDEJA

Pogledajte i: Zašto bi trebalo da vozite bicikl?

“Sve više starijih ljudi koristi bicikl. Zato nam treba ovakav bicikl, koji će pomoći da se smanji broj povreda starih ljudi, omogućavajući im da koriste ovu vrstu kretanja”, kaže holandska ministarka za infrastrukturu Melani Šulc.

PO ČEMU JE POSEBAN

Razvijen po narudžbi Vlade u istraživačkom institutu TNO, bicikl koji pokreće struja iz baterije, očekuje se da će biti u prodaji kroz dve godine, po ceni od 1.700 do 3.200 evra.

Težak 25 kilograma, prototip je opremljen radarom pod upravljačem i kamerom na zadnjem blatobranu. Ti uređaji su povezani s malim kompjuterom koji vozača vibriranjem sedišta upozorava na približavanje opasnosti odpozadi, ili vibriranjem upravljača, ako opasnost dolazi spreda.

Pogledajte i: Kreatin pomaže biciklistima

Biciklista može bežičnom WI-FI mrežom povezati svoj računar sa računarom bicikla, te dobiti i druga upozorenja i obaveštenja tokom vožnje.

Biciklista će, na primer, dobiti informaciju o smeru kretanja vozila koje je iza njega, da mu ne bi bio na putu.

PREVENTIVA

“Nesreće se često dese kada se biciklista okrene da pogleda unazad, ili kada se uspaniči jer ga neko pretiče velikom brzinom”, rekao je za AFP Moris Kvakernat, jedan od istraživača koji su uključeni u projekat, naglasivši da se ta tehnologije već koristi u automobilskoj industriji.

Holandija ima više biciklista (18 miliona), nego stanovnika (manje od 17 miliona). U Holandiji se godišnje proda milion novih bicikala, a ta zemlja ima 25.000 kilometara biciklističkih staza. Biciklima raste popularnost, te oni stvaraju i saobraćajne gužve, a problemi su parkiranje i nesreće.

Tokom 2013. godine, u toj zemlji je poginulo 184 biciklista, od kojih 124 starijih od 65 godina, ukazuje statistika Holandije.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *