4 sigurnosne tajne Facebook-a - Men`s Health

4 sigurnosne tajne Facebook-a

Ako je vaš broj Facebook prijatelja ogroman, možda nećete biti srećni posle sramotne slike sa odmora koja se prenosi uživo na vaš profil. Sa što više osoba ste povezani putem Facebook-a, to će više problema izazvati neželjene fotografije, pronalazi novo istraživanje.

ZAŠTO?
Ako ste pijani plesali na venčanju svog brata, a vaša lista prijatelja je ograničena na vaše kolege sa fakulteta, ne brinite, oni su već videli nekoliko vaših sramnih, pijanih emisija. Ali ako ste prijatelj sa svojim šefom ili porodicom vaše devojke, ne čudite se ako se razočaraju u vas, objašnjava autor studije, Džeremi Birnholc.

DOBRE VESTI
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su bolje upoznati sa karakteristikama Facebook-a, kao i sa podešavanjima privatnosti, nisu bili uznemiravani nepristojnim fotografijama. Evo četiri saveta kako biste zaštitili svoju privatnost i dostojanstvo.

ODABERITE FOTOGRAFIJE I OBJAVE NA KOJIMA STE TAGOVANI
Ne možete zaustaviti nekog da vas označi na fotografiji ili objavi, osim ako ga potpuno ne blokirate, ali možete da omogućite da dobijete obaveštenje kada neko pokuša da doda vaše ime na neželjene stvari.

–          Kliknite na ikonicu točkića u gornjem desnom uglu Facebook stranice i izaberite Podešavanja profila (Account Settings).

–          U levoj koloni kliknite na Vremenska linija i označavanje (Timeline and Tagging).

–          Pronađite stavku ’’Odobri objavu prijatelja pre nego što se pojavi na tvojoj vremenskoj liniji’’ (Review posts friends tag you in before they appear on your Timeline), pritisni na to da promeniš I izaberi ‘’Dozvoli’’ (Enabled).

Od sada, kada vas neko označi, pojaviće se numerisano obaveštenje u vašim Aktivnostima (Activity Log) koje se nalaze odmah ispod naslovne fotografije. Tada ćete moći da sami odaberete koju oznaku ćete odobriti.

Pročitajte i  Putovanje iz snova: Mesto na samom vrhu aviona (VIDEO)

SKENIRANJE FACEBOOKA OD OPASNOSTI
Već se podrazumeva da su sve društvene mreže nesigurne. Ali ako imate puno otkrivenih informacija, neki podaci mogu da se koriste protiv vas. Hakeri mogu da koriste vaše informacije da rade standardne stvari poput ’’otimanja’’ kreditnih kartica.

Koja je najbolja odbrana za bezbednosna podešavanja tih informacija?

Aplikacije kao što je secure.me ponaša se kao antivirusni softver za Facebook. On istražuje poruke i fotografije koje predstavljaju pretnju za vašu privatnost, bezbednost, pa čak i ugled.

BLOKIRAJTE OGLASE
Ušli ste na određeni, očigledno ’’zaraženi’’ sajt i odjednom su počeli da vam iskaču oglasi pri ulasku na Facebook profil ili čak YouTube. I dok ne možete da zaustavite te banere koji mogu da vas lično uznemiravaju, potražite rešenje koje će sve to očistiti. AdBlock je besplatan za preuzimanje i radi preko vašeg pretraživača, tako što će zaustaviti najave koje trepere ispred vas ne samo na Facebook-u, nego i na drugim sajtovima.

Dobijte SMS poruku obaveštenja svaki put kada se prijavite na Facebook profil
Da biste sprečili potencijalno hakovanje, omogućite SMS obaveštenje svaki put kada se neko pokuša prijaviti preko vašeg naloga.

–          Idite na Podešavanja profila (Account Settings).

–          Kliknite na Mobilna podešavanja (Mobile Settings) i registrujte svoj mobilni telefon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *