Tech

  Dubai dobija prve robot-policajce

  1 05.10.2018.

  Robot visok 1.65m može čitati izraze lica a javnost će ga koristiti za prijavljivanje zločina i plaćanje prometnih kazni, piše Daily Mail.

   

  Policijski roboti poligloti sačinjavaće četvrtinu gradske policije do 2030. godine, tvrde gradske vlasti.

  Ovaj ‘robokap’ deo je planiranih policijskih snaga Emirata te je opredstavljen na trodnevnoj Zalevskoj konferenciji o informacijskoj sigurnosti.

  Otkrijte i Robot raznosi pice

  DUBAI- SIGURAN I PAMETAN GRAD

  “Prvi svetski operativni robot policajac značajan je uspeh za Emirate i korak prema ostvarenju vizije Dubaija da bude globalni lider u primeni tehnologija pametnog grada”, rekao je policijski oficir Halid Naser al Razouki, generalni direktor pametnih službi policije u Dubaiju.

  “Želimo u budućnosi da imamo više robota koji bi se bavili policijskim poslom”,  naveli su iz Centra za oblikovanje buduće policije Dubaija. “Do 2030. nameravamo da nam roboti čine oko 25% ukupnih policijskih snaga.”

  Pročitajte i Super mašina u službi policije!

  Robot policajac u stanju je da skenira lica sa udaljenosti od 20 metara i nosi touchscreen na grudima kako bi drugi ljudi mogli prijaviti zločine. Ima i mikrofon koji odašilje poruke direktno u pozivne centre gradske policije. Policija planira u robote ugraditi i banku DNK podataka.

  Dubai tako planira da do 2025. biti među pet najsigurnijih gradova na svetu.

  Pogledajte i Prodavnica na točkovima

  Prototip robota prvi je put predstavljen u Dubaiju u novembru prošle godine. Raniji prototipovi bili su razvijani sa ciljem nuđenja pomoći turistima na ulicama i trgovačkim centrima Dubaija.

  Lokalna policija, IBM-ov supreračunar, Watson i Google su svi odreda sudelovali u stvaranju ovog jedinstvenog robota-policajca.

  Izvor: net.hr

  *Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men's Health Srbija

   

  Oceni

  0%

  PERFECT

  0%

  SHAKA

  0%

  THUMBS UP

  0%

  PEACE

  0%

  STOP

  0%

  LOSER

  0%

  Thumbs Down
  Inicijalizacija u toku...