Farmerke nije potrebno često prati, evo i zbog čega? (VIDEO) - Men`s Health

Farmerke nije potrebno često prati, evo i zbog čega? (VIDEO)

Higijena je izuzetno važan segment našeg života, i ne samo da utiče na nas nego i na ljude u našem okruženju. Međutim, postoji jedna ne baš tako “lepa” navika koju slobodno možete praktikovati: gotovo nikad ne morate da perete svoje farmerke. Mislite da to nije dobra ideja, pogledajte sledeće podatke.

Naime, student Džoš Li sa Univerziteta Alberta sproveo je jednu zanimljivu studiju sa svojim profesorom za tekstilno inženjerstvo. On je 15 meseci svakog dana nosio isti par farmerki, a sve to je beležio svojom kamerom tokom tog perioda.

Džins vodič: 6 najboljih modela za vašu građu

Džoš je taj par farmerica nosio svuda, od hladne Kanade do sunčane Kalifornije. U slučaju da bi ih isprljao hranom, koristio je papirne ubruse kako bi uklonio fleke. Kada bi se pojavio neprijatan miris, on je džins stavljao u frižider tokom noći i tako rešio problem. Ali jedna stvar je ostala nepromenjena, ni pod kojim okolnostima nije prao taj par farmerica.

Nakon 15 meseci ovog testa, Džoš i njegov profesor su izmerili procenat bakterija na džinsu, a zatim su ga konačno oprali. Zatim ih je ponovo nosio 13 dana, a nakon toga su opet izmerili nivo bakterija na njima. Otkriveno je da se više bakterija nastanilo u periodu od 13 dana negoli tokom prvih 15 meseci ovog istraživanja.

Od Divljeg zapada do ultimativnog modnog komada: Teksas košulja

Ovo nije nova informacija. Poznati proizvođač džinsa iz Kalifornije zapravo savetuje svoje potrošače da džins ne peru više od jednog puta mesečno. Stoga ukoliko tražite način da smanjite neke obaveze, jednostavno nemojte da perete svoje farmerke. Ako ništa, bar ćete uštedeti na deterdžentu a i planeta će vam biti zahvalna zbog očuvanja vodenih resursa.

Pročitajte i  Stil: Obucite se kao Mark Ronson

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *