Stil za sva vremena: 6 filmskih uloga koje su oblikovale mušku modu - Men`s Health

Stil za sva vremena: 6 filmskih uloga koje su oblikovale mušku modu

DŽAD LOU KAO DIKI GRINLIF (TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI)

Kultni film iz 1999. godine i dalje se pamti po odličnoj režiji, inspirativnim dijalozima, ali i vrhunskim kostimima koji su dočarali period kasnih 1950-ih. Lik mladog i bogatog plejboja koga tumači Džad Lou na pravi način je širim masam predstavio jedinstveni rivijera šik izgled. Kao pravi predstavnik njujorške visoke klase iz tog perioda i Diki Grinlif je pod snažnim uticajem sving i džez muzike a s obzirom da dolazi iz okruženja ivy league kulture njegovim modnim izrazom dominiraju sharp odela i casual komadi iz tog perioda poput letnjih košulja sa velikim kragnama, fedora šeširi, espadrile i pantalone sa cvetnim printom uz vespe i druge nezaostavni elemente mediteranskog lifestylea.

OD FUDBALA DO MODE: 5 ikona muške mode

 

STIV MEKVIN KAO TOMAS KRAUN (AFERA TOMAS KRAUN)

Stiv Mekvin se sa razlogom smatra jednim od najstilizovanijih muškarca u 20. veku, a upravo je ovo filmsko ostvarenje iz 1968. godine presudno doprinelo toj laskavoj reputaciji. Tomas Kraun je pravi bogati buntovnik koji sve stvari u svom životu drži u svojim rukama, pa naravno i izbor odeće. Savršeno skrojena trodelna odela u pažljivo izabranom koloritu, cool aksesoari, herington jakne i džemperi od šetland vune na pravi način dočaravaju lovca na avanture kakav je bio Mekvin.

 

ŠON KONERI KAO DŽEJMS BOND (GOLDFINGER)

Čuveni agent 007 nije samo mag svog posle, on je i modna ikona već više od pola veka. Treći nastavak iz poznatog serijala- “Goldfinger” iz 1964. godine u estetskom smislu predstavlja pravu prekretnicu kako u svetu filmske umetnosti tako i svetu modnih prilika. Šon Koneri u legendarnim Brioni odelima, još čuveniji Aston Martin DB5, zanosna Honor Blekman uz nestvarne predele švajcarskih Alpa i dalje se pamte među ljubiteljima sedme umetnosti.

Modna retrospektiva: 50 godina stila Džejmsa Bonda

 

AL PAĆINO KAO MAJKL KORLEONE (KUM)

Pročitajte i  4 razloga da baš uvek budete skockani

Bez dileme, Majkl Korleone je najstilizovaniji filmski gangster ikada. Mladi don koji je nasledio svog oca na čelu mafije i veliku pažnju posvećuje svom izgledu. Nosi isklučivo odela skrojena po meri od najfinijih materijala koje često kombinuje sa svilenim maramama koje su bile trend tokom treće decenije 20. veka. Zalizana kosa, oštar pogled i samokontrola koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, Majkla Korleonea čine ultimativnim predstavnikom muškarca sa stilom koji zna šta hoće.

 

MARČELO MASTROJANI KAO MARČELO RUBINI (LA DOLCE VITA)

Slavno remek delo Federika Felinija je prvo ostvarenje koje je širim masama predstavilo kontinentalni stil. La Dolce Vita (Slatki život) je svojevrsna senzacija i film koji je postavio standarde, pogotovo kada je reč o modi. Marčelo Rubini predstavlja samosvesnog muškarca koji tamna odela nosi na do tada neviđen način uz dozu jedinstvene italijanske opuštenosti. Mnogi modni stručnjaci su saglasni da je ovaj film postavio temelje savremenoj sprezzatura modi. Treba napomenuti da je ovo ostvarenje nagrađeno Oskarom za najbolji kostim 1961. godine.

Pogledajte i 5 najbolje obučenih muškaraca u svetu biznisa

 

KERI GRANT KAO RODŽER TORNHIL (SEVER-SEVEROZAPAD)

Alfred Hičkok autor ovog filma veliku pažnju posvećivao je kostimografiji, i iznad svega voleo je da njegovi protagonisti budu stilizovani. Zanimljiv je podatak o tome kako je Grant sam birao garderobu za svoje uloge,a s obzirom na prefinjen ukus niko mu to nije branio. Čuveno sivo odelo modne kuće Kilgour koje slavni glumac nosi u ovom filmu smatra se kultnim. Iako je u ovom trileru suočen sa različitim izazovima njegovo odelo, bela crisp košulja sa francuskim manžetnama, siva uska kravata i savršena frizura uvek ostaju u besprekornom stanju. Sjajnoj estetici ovog filma doprinosi i prelep izgled čuvene Eve Mari Sejnt koja blista u različitim haljinama.

 

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *