NAJSKUPLJI: Sat Pola Njumena najvredniji na svetu - Men`s Health

NAJSKUPLJI: Sat Pola Njumena najvredniji na svetu

Uprkos tome što je njegovo ime ponelo bez dileme najpoželjniji vintage ručni sat ikada napravljen, sat slavnog američkog glumca nikada se pre nije našao na javnoj aukciji. Sat je prodao Džejms Koks, gospodin kome ga je Pol Njumen lično darovao početkom 1980-ih, kada je bio u vezi sa njegom kćerkom Nel.

Iako se par od tada razišao, ostali su prijatelji pa će deo prihoda od prodaje ići u fondaciju Nel Njumen, a deo u fondaciju Pol Njumen.

Sama aukcija je počela od iznosa 10 mlijuna dolara i bila je gotova za nepunih 12 sekundi.

Otkrijte i 6 aksesoara koji će olakšati život svakom muškarcu

Njumenova supruga Džoana Vudvord poklonila mu je taj sat 1969. godine kada je snimao Winning, film u kome je tumačio glavnu ulogu vozača trka Indianapolis 500. Iako je Njumen imao i druge Rolex Daytona satove, čini se da ovaj s referentnim brojem 6239 je jedini s “egzotičnim” brojčanikom kojeg je imao model Daytona pa je time ujedno i jedini “Paul Newman” Daytona kojeg je glumac lično nosio.

Iako je, dakle, reč o prilično uobičajenom primerku Rolexovog modela Daytona ref. 6239, oko 100.000 dolara vredi samo lična poruka – “Vozi pažlivo, ja” – koju je na pozadini sata ugravirala njegova supruga Džoen.

Modna retrospektiva: 50 godina stila Džejmsa Bonda

Pol Njumen, dobitnik tri Oskara, umro je 2008. u dobi od 83. godine. Pored glumačke, imao je i drugu, takođe vrlo uspešnu karijeru – vozača trka, a među najveće uspehe u tom polju spadaju četiri titule američkog prvaka i osvajanje drugog mesta na legendarnoj trci 24 sata Le Mana 1979 godine.

Sada, kada je rekordna prodaja iza nas, a i prašina koju je podigla počinje se pomalo slezati, pogledajte priču o tome kako je “kozmograf” od nerđajućeg čelika ispisao neverovatnu istoriju.

Pročitajte i  Idealan dodatak jesenjem stilu: Engleski kačket

Izvor: gentelman.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *