Budite hrabri, nosite roze! - Men`s Health

Budite hrabri, nosite roze!

Ovaj sterotip silno je želeo da razbije novinar Business Insidera koji je kroz razgovor sa stručnjakom za boje, profesorom Gevinom Evansom, otkrio činjenice koje mnogima i nisu tako poznate. Plava se boja, barem u delovima Evrope, dugo smatrala ženskom bojom jer je te boje navodno bila haljina Device Marije.

Pogledajte i Roze (ni) je boja za muškarce!

“Ružičastu su posmatrali kao muževnu varijantu crvene boje, koja se takođe smatrala ženskom. Ali, polovinom 20. veka to se počelo menjati i odjednom smo pedesetih imali nekoliko reklamnih agencija koje su na sve moguće načine gurale ružičastu boju kao isključivo žensku boju. Promena se dogodila i usvojila prilično brzo”, objasnio je Evans.

Krajem 19. i početkom 20. veka majkama su savetovali da za svoje sinove biraju roze boju ako žele da postanu muževni, a za devojčice plavu boju ako žele da postanu ženstvene.

MIKS BOJA: 5 kombinacija koje će osvežiti vaš stil

“To je bio prilično raširen savet. U svojoj knjizi ‘Priča o bojama’ (‘The Story of Colour’) govori kako smo ‘bombardovani’ različitim mišljenjima, značenjima i činjenicama o bojama, zavisno o kulturi kojoj pripadamo.

Naprimer, ljudi s engleskog govornog područja crnu boju povezuju sa smrću, a zelenu sa zavist. Ali, kao što se može videti na primeru plave i roze, to se vrlo lako može promeniti.

 

A post shared by Sharpgrids (@sharpgrids) onNov 23, 2016 at 4:12am PST

Izvor: haber.ba

Pročitajte i  5 must have jesenjih komada (i kako da ih nosite ODMAH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *