Manje prijatne činjenice o bradi - Men`s Health

Manje prijatne činjenice o bradi

STANICE MRTVE KOŽE

Najveći organ na našem telu je koža. Koža takođe ima svoj životni ciklus i tokom života proizvodi i mrtve stanice kože, a koje su jedan sasvim normalan proces i koje se relativno jednostavno brzo ispiru. Dakle, ne predstavljaju nikakav veliki, problem, međutim kada se te iste stanice nalaze ispod naše brade, odnosno kada se iste zadržavaju u bradi i to u donjim delovima brade bližima koži i koje na prvi pogled ne vidimo, ne osetimo i pretpostavljamo da ih nema, mogu nam prouzrokovati priličan problem. Svesni tog postajemo tek kad se ta ista mrtva koža, odnosno stanice kože pojavljuju na odeći i kad krene nesnosni i učestali svrab. Stoga, prilikom sledećeg tuširanja ili kupanja svakako malo više pažnje posvetite pranju brade kako bi temeljnije isprali i stanice mrtve kože, pre nego što uopšte postanu problem.

Nega brade: 5 najvećih grešaka koje pravite

OSTACI ULJA, BALZAMA I OSTALIH PROIZVODA ZA BRADU

Ne samo ulja i balzami već razni proizvodi koje nanosimo na bradu, odnosno kojima održavamo našu bradu vrlo će se često bez našeg znanja zadržavati u donjim delovima brade odnosno pri korenu iste ako je ne ispiremo redovno i temeljno. Naravno kod pravilnog nanošenja i korištenja proizvoda te redovito te neugodnosti će biti svedene na minimum. Razlog zašto uopšte ostaje višak tih proizvoda u bradi je i u tome što ih nanosimo daleko više od potrebnog. Na primer, umesto par kapi ulja nanesemo par desetina kapi, a s ciljem da brže bolje omekšamo bradu koju smo pre toga zapostavljali nedelju dana. Zato investirajte u jedan široki češalj kojeg ćete koristiti kod temeljnog pranja brade (recimo za vreme tuširanja). Takav češalj će vam osigurati da sapun kojim peremo bradu dopre i do najdubljih i najtamnijih delova brada efikasno čisteći sve ostatke koji su se nakupili.

Pročitajte i  5 znakova da treba da date otkaz

PERUT

Perut nam može potrošiti mnogo živaca. Bez obzira da li se nalazi u kosi ili u bradi. Šta je perutt? Perut je u suštini kolekcija svega ovog pre – suve kože, prljavštine, ostataka starih proizvoda za negu brade. Formira se i nastaje u većim količina, a posledice ne tretiranja peruti vrlo često su svrbež i iritacija kože. Rešenje? Proverite da li koristite proizvode koji ne štete vašoj bradi, a bradu, kosu i kožu perite malo češće dok se perut ne ispere odnosno dok se ne povuče.

Pročitajte i 7 stilova brade koji će dominirati ove godine

RAZNE ALERGIJSKE REAKCIJE

Ljudi mogu biti alergični na razne proizvode, situacije, a reakcije na alergiju mogu biti različite od svraba, crvenila, bola, krvarenja, ali i kombinacije svega nabrojenog. Ovo najviše vredi za one bradonje kojima je brada jedini deo tela na koje redovno stavljaju proizvode za negu, a treba znati da je koža ispod brade prilično nežna i osetljiva. Najjednostavniji način za sprečavanje toga je da brada bude uvijek čista i sveža, za šta pak je potrebna samo osnovna higijena. Što se pak tiče proizvoda koje stavljamo u bradu, neka budu kvalitetni i provereni na vlastitoj koži.

Izvor: gentleman.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *