Brunelo Kučineli: Humana strana mode - Men`s Health

Brunelo Kučineli: Humana strana mode

“Zašto se i kapitalizam ne bi prilagodio savremenom vremenu”, kaže Brunelo Kučineli osnivač i vlasnik luksuznog modnog brenda koji nosi njegovo ime i koji je smešten u piktoresnom mestašcetu Solomeo u srcu pokrajine Umbrije.

Kučineli koji sada ima 63 godine, odrastao je u ruraralnom poljoprivrednom predelu nadomak Peruđe. Rastao je u skromnoj porodici, a njegov otac da bi prehranio oporodicu napustio je porodično imanje i zaposlio se u obližnjoj fabrici. “Viđao sam mog oca kako naporno radi i kako je ponižavan za mizeran novac”, rekao je on jednom prilikom i dodao kako je prva stvar koju je uradio nakon osnivanja svoje kompanije bila briga za radnike i njihovo dostojanstvo.

VANVREMENSKI STIL: Italijanski muškarac

Sa 24. godine prekinuo je školovanje na inženjerskom fakultetu i odlučio da se potpuno posveti svom snu i počne da pravi kašmirske džempere u jarkim bojama. Njegova kompanija danas vredi više od 1,2 milijarde evra, a akcije koje su lansirane na milanskoj berzi u zadnjih pet godina skočile su za čak 50 procenata. Na kraju svake poslovne godine kompanija izdvaja 20 procenata svog profita i kroz sopstvenu fondaciju novac usmerava u različite projekte koje podstiču humanizam, od pomoći starijima, potpori mladima u obrazovanju do promocije radničkih prava.

Sedište kompanije je smešteno u renesansnom zamku iz XIV veka koje je pažljivo restaurirano i uređeno po ukusu vlasnika. Na samom zamku su okačene kamene ploče na kojima su ispisani citati brojnih filozofa i vojskovođa poput Heraklita, Konfučija, Kanta, Marka Aurelija i drugih. On veruje da mu to daje snagu da nastavi sa svojom životnom filozofijom. Radnici imaju poseban status u firmi; na posao dolaze u 8 sati a napuštaju imanje u 17,30 popodne. Imaju pauzu od 90 minuta koja počinje u 13 časova a na raspolaganju imaju najbolju italijansku hranu, čašu vina, desert i na kraju kafu.

Pročitajte i  Glavni trendovi u muškoj modi ove sezone

Brunelo Kučineli je svoju viziju pretvorio u profit, ali za razliku od drugih luksuznih brendova on je odbio pristup rasta po svaku cenu. I dok druge kompanije profit ostvaruju zahvaljujući i jeftinoj radnoj snazi isa Istoka, on je kompletnu proizvodnju zadržao u Italiji i ima konstantan godišnji rast od 10 procenata.

Đorđo Armani: Budite upamćeni, a ne zapaženi!

Što se tiče same mode, brend Brunelo Kučineli na najbolji prestavlja formalno neformalni stil. On je prvi počeo sa kombinovanjem skladno skrojenih sakoa sa uskim kargo pantalonama i svetlim džinsom. Njegova modna filozofija počiva na miksu formalne i casual garderobe, pa ukoliko nosite džins, on savetuje da ga nosite uz kravatu i antilop cipele. Svi prirodni materijali poput najfinijeg kašmira i pamuka dominiraju njegovim kolekcijama. Što se tiče kolorita tu su najdominantnije zemljane boje, poput svih nijansi smeđe, sive, žute i plave. Pored odela važan segment čine i već čuveni prsluci, džemperi, džins, kožni aksesoari i naravno cipele, posebno derby model u konjak boji.

Zbog svoje životne filozofije i istančanog modnog ukusa koji je u snažnoj meri uticao na druge, Brunelo Kučineli je postao jedna od najvoljeniih osoba u Italiji ali i širom sveta. Za mnoge je on postao simbol savremenog preduzetnika za XXI vek.

 

 

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *