Evolucija stila: Uticaj navijačke scene na mušku modu - Men`s Health

Evolucija stila: Uticaj navijačke scene na mušku modu

Velika Britanija je poznata po tome što je epicentar različitih subkultura koje su tamo nastajale; mods, pank, gotička, skinhed, novi romantizam, rejv i još mnoge druge. Međutim, nijedna subkultura nije imala tako snažan uticaj na britansku mušku modnu scenu kao ona navijačka. Kultura posebnog casual oblačenja prepoznatljiva po određenim pravilima nastala je početkom 80-ih godina prošlog veka u pabovima i fudbalskim stadionima širom Velike Britanije. Vremenom je ovaj vid oblačenja postao i lifestyle pokret koji se proširio van granica Britanije i postao potpuni modni mainstreem koga su prihvatili različiti socijalni slojevi društva.

PASSION FOR FASHION: Top 20 najbolje stilizovanih sportista sveta

Mlada navijačka scena u povoju odlučila je da će se razlikovati od drugih, pa su počeli odevati dizajnersku odeću i onu koju potpisuju luksuzne sportske marke. Nenadano ovaj modni pravac je doživeo veliku popularnost širom sveta i u dobroj meri oblikovao stil savremenog muškarca u XXI veku.

NAJVAŽNIJA OBELEŽJA

Retro modeli trenerki koje su nastale 70-ih godina i koje su po pravilu nosili teniseri postale su na samom početku najvažnije obeležje “huliganske scene”. Jarke boje, bomber kragne i kapuljače deo su ove modne priče, a nekoliko godina kasnije i luksuzne modne kuće su ušle u ovaj prostor i dan danas prave kolekcije inspirisane tim pokretom. Izbor odeće je izuzetno važana i po njemu se pripadnici navijačke scene lako prepoznaju. Ikone iz tog perioda su adidasovi modeli Samba i Stan Smith, kao i retro modeli italijanskih brendova Sergio Tacchini i Diadora koji su izuzetno popularni i u današnje vreme.

STILSKI SAVETI POZNATIH: 5 najbolje obučenih trenera u Premijer ligi

Čitav niz modnih brendova je upravo nastao kao deo navijačke scene, da bi kasnije doživeo široku popularnost. Sportski kaputi, herington modeli jakni, duksevi sa kapuljačama, karirane košulje, polo majice, tamni džins i kačketi su neki od komada po kojima ćete prepoznati ljubitelje ovog stila. Najznačajniji brendovi navijačke modne kulture su: Stone Island, Fred Perry, CP Company, Burberry, Lyle and Scott, Hackett, Lacoste, Weekend Offenders, Aquascutum, Adidas Originals i još brojni drugi.

Pročitajte i  Najbolje obučeni frajeri na Filmskom festivalu u Torontu!

KULTURNI UTICAJ

Poznati bestseler Fila Torntona“Casuals: Football, Fighting and Fashion” je na najbolji način opisao uticaj i razvojni put jedinstvenog stila oblačenja. On je međutim mišljenja da ovde nije reč o subkulturi već o takozvanoj normcore kulturi koja iako specifična za određenu društvenu grupu suprotna je antiestablišment pokretima kakav je recimo pank. Ni drugi kulturni segmenti nisu ostali imuni na ovaj uticaj.

Pogledajte i 15 čuvenih citata o muškom stilu

Filmovi inspirisani navijačkom tematikom poput “Football Factory”, “Green Street” i “The Firm” i danas se smatraju kultnim. I muzička scena nije ostala ravnodušna, posebno ona mančesterska. Bendovi kao što su Stone Roses i Oasis su vizuelno prigrlili ovaj identitet, a bivši član Oasisa Liam Galager je otišao i korak dalje pa je 2009. godine osnovao sopstveni brend Pretty Green koji je stekao veliku popularnost među naijačkom populacijom.

 

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *