5 supermoći mirisa: Kako nas parfem čini atraktivnijim? - Men`s Health

5 supermoći mirisa: Kako nas parfem čini atraktivnijim?

Jutarnja rutina kod mnogih muškaraca ne može se zamisliti bez stavljanja losiona posle brijanja na kožu lica, a kad god izlazimo iz kuće, obavezno stavljamo omiljeni parfem. Međutim, da li postoji naučni razlog zašto koristimo parfeme/kolonjske vode/losione (osim toga što želimo lepo da mirišemo)?

Predstavljamo 5 razloga zašto nas korišćenje parfema čini atraktivnijim:

MOŽE DA PRIKRIJE NEPRIJATNE MIRISE

Neprijatan miris je vrlo često razlog lošije atmosfere na prvom dejtu, pa se stoga losion posle brijanja smatra idealnim rešenjem, koji će vam pomoći da lepo mirišete i da budete još atraktivniji.

VIŠE SAMOPOUZDANJA

Prošlogodišnja studija sa Univerziteta Liverpul otkrila je da određeni mirisi povećavaju osećaj samopouzdanja kod ljudi koji ih nose. Takođe je utvrđeno da prijatni mirisi losiona posle brijanja i kolonjske vode menjaju miris tela i tako povećavaju samopouzdanje kod muškarca, što na kraju utiče i na to kako ih žene percipiraju.

Pogledajte i Kako da ujutro izgledate besprekorno bez obzira na prethodnu burnu noć?

MIRIS KAO AFRODIZIJAK

Jedna grupa naučnika su mišljenja da feromoni imaju gotovo magijska dejstva, dok drugi smatraju da oni ni ne postoje. Kako god, istraživači su otkrili da određene hemikalije poput androstedienona aktivno utiču na ženski mozak izazivajući seksualnu želju. Jedan drugi feromon, hedion je povezan sa emocijom i motivacijom, pa se može pronaći u brojnim parfemima. Zbog tih svojih sposobnosti smatra se afrodizijakom.

UMANJUJE PRIRODAN MIRIS

Verovali ili ne, iako se trudimo da prekrijemo telo ugodnim mirisom parfema svakog dana, naše partnere isključivo privlači naš prirodni miris. Zato je važno voditi računa da ne preteramo sa upotrebom mirisa. Mislite o kolonjskoj vodi kao dopuni vašeg prirodnog mirisa i budite svesni činjenice da vam neće svi mirisi ići u prilog. 

Pročitajte i  Kako da se izborite sa masnom kosom?

Eksperiment: Koristio je miris na bazi feromona da bi otkrio privlači li on zaista devojke

MOŽE VAS UČINITI MLAĐIM

Možda zvuči preterano, ali studija centra Monell Chemical Senses otkrila je da lep miris utiče na percepciju fizičke privlačnosti kod ljudi. U ovom istraživanju, osamnaestogodišnjacima su pokazivane slike ženskih lica različitih godina, a u isto vreme simultano su bili izloženi različitim mirisima od ribljeg ulja do ruže. Bez obzira na godine, mladi muškarci su uvek birali fotografije žena koje su povezivali sa prijatnim mirisima.

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *