Evo šta će vam se dogoditi ako se budete oblačili kao Mark Zakerberg - Men`s Health

Evo šta će vam se dogoditi ako se budete oblačili kao Mark Zakerberg

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg široj javnosti nije poznat samo zbog svojih dostignuća, već i zbog poprilično neobičnog načina odevanja. Naime, njegov ormar je prepun identičnih sivih majica i dukserica, koje naravno kombinuje uz nezaobilazan džins.

Za ovaj minimalistički stil odevanja Zakerberg se odlučio zbog želje da pojednostavi svoj život, da se neopterećuje nebitnim stvarima odnosno da se fokusira na stvari u životu koje su zaista važne.

Novinar portala Askmen Nik Rego je odlučio da će se oblačiti poput Marka Zakerberga nedelju dana, kako bi iskusio slobodu i moć da se skoncentriše na produktivnije stvari od odabira garderobe.

 

A photo posted by Nick R (@theregos) onMar 26, 2016 at 1:36am PDT

Jeste li primetili da uspešni ljudi gotovo uvek nose istu odeću?

Posebno je interesantno da je Rego ranije uživao u tome da bira odeću ujutru za šta mu je u proseku bilo potrebno 15 minuta do sat vremena, u zavisnosti od toga kakve događaje ima u toku dana. Odustajanje od biranja garderobe u zamenu za garderober studenta je bilo zaprepašćujuće, ali je vredelo pokušati.

Da bi postigao Zakerbergov prepoznatljiv izgled Rego je kupio klasične majice u sivoj boji, dva para tamnih farmerica, sivi duks sa kapuljačom i par patika. Ovo je bila garderoba koju je nosio sedam dana, a olakšavajuća okolnost je bila što te nedelje nije imao svečane događaje, koji su zahtevali formalno oblačenje.

„Prvi dan je bio vrlo zanimljiv. Ustao sam i po navici nakon doručka sam krenuo ka ormanu da odaberem odeću za taj dan. Otvorio sam ormar i video samo sivu odeću, koja je već visila na vratima ormana. To je ubrzalo moje vreme koje provodim u biranju odeće, pa sam imao dodatnih pola sata, koje sam iskoristio da igram video igrice. To je moja verzija produktivnosti“, rekao je Rego.

Pročitajte i  Da vam odelo stoji kao saliveno

Zakerbergov izazov: 9 knjiga koje svako treba da pročita

„Na poslu su svi primetili moje oblačenje, najviše zbog toga što me nikad pre nisu videli u duksu. Kao dodatni bonus ovog oblačenja je komfor i toplota koju obezbeđuje odeća od pamuka. Sledećeg jutra sam spavao čitav sat duže, jer sam shvatio da mi nije potrebno dodatno vreme za odabir odeće, pa sam bez stresa odradio jutarnje obaveze. Taj sat odmora duže se pokazao kao odličan dodatak mojoj produktivnosti na poslu“, dodao je novinar poznatog muškog magazina.

Možda zbog dodatnog sata odmora ili pak placebo efekta u Regovom slučaju se pokazalo da je zaista mnogo produktivniji.

Međutim, nakon četvrtog dana je već došlo do zamora od iste odeće u istoj boji, a Rege je imao utisak da oblači uniformu u kojoj ide na posao. Nedostajalo mu je da odabere garderobu koju će pažljivo uklopiti sa aksesoarima i da u svoju odevnu kombinaciju uključi samo malo boje.

Zato nije iznenađujuće da je do kraja izazova bio ushićen da se udalji od Zakerbergovog načina oblačenja i da se vrati svojim omiljenim odevnim komadima.

Kako izgleda orman Marka Zakerberga?

Pravo pitanje je koliko se čovek može prilagoditi na ovaj statičan način oblačenja, a odgovor je da dosta zavisi i od činjenice da li na poslu imate striktana pravila oblačenja.

Ovaj zanimljiv eksperiment je pre svaga imao zadatak da ohrabri ljude i pokaže im koliko je jednostavnost važan segment u našim životima.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *