Kako da vam parfem traje duže? - Men`s Health

Kako da vam parfem traje duže?

Kažu da nijednu čulo ne evocira toliko na lepa sećanja kao čulo mirisa. Onog momenta kada osetite neki miris on vas u sekundi ili podseti na neku osobu, vrati u zagrljaj drage osobe, podseti na prvu ljubav ili u centar nekog dešavanja.

Ipak, to malo zadovoljstvo vas može skupo koštati ako se ispostavi da na svaka dva sata morate iznova da nanosite omiljen parfem jer izvetri pre nego što uspete nekoga da zavedete mirisom. Evo šta treba da radite da vam parfem na koži traje duže.

Pročitajte i Ovo su parfemi koji žene neverovatno uzbuđuju

IZBEGAVAJTE PULSNE TAČKE 

Uprkos uvaženom mišljenju da parfem treba da nanosite na pulsne tačke: zglobove, iza uva, na dnu grla, s unutrašnje strane laktova, stručnjak za mirise Paskal Benson tvrdi suprotno.

„Toplota pokreće mirise, odnosno čini da se parfem jače oseća, ali što se više miris bude grejao, odnosno mesto na kojem ste ga naneli to će vaš parfem brže i ispariti.“

Kako biste osigurali da vam parfem koji ste ujutru stavili traje barem do ručka, stavljate ga na podlaktice ili na zadnji deo vrata.

Možete stavljati parfem i direktno na odeću. Prema Bensonu, tkanina je idealna podloga za parfeme i pomaže da se mirisi što duže održe.

HIDRIRAJTE KOŽU 

„Što vam je koža suvlja, to će se vaš miris manje zadržavati na koži“, kaže Benson. Međutim to nikako ne znači da treba odmah posle tuša da se namirišete, jer će mirisi vrlo brzo ispariti. Umesto toga nanesite na kožu neku neutralnu hidrantnu kremu sačekajte da je koža upije, pa tek onda stavite omiljeni parfem.

Pročitajte i  Kako da odaberete pravi parfem za sebe?

Pročitajte i Kako da odaberete pravi parfem za sebe?

PAZITE GDE DRŽITE PARFEM 

Umesto da vam parfem bude na dohvat ruke, odnosno izložen na polici, treba da ga sklonite na neko tamno i hladno mesto.

„Ako želite da vaš parfem zadrži svoja hemijska svojstva i ne promeni miris, čuvajte ga u kutiji daleko od svetlosti i vlage. Umesto da ga čuvate u kupatilu, bolje ga stavite na neko manje osvetljeno mesto u sobi“, savetuje Benson.

CITRUSNE NOTE BRŽE ISPARE 

Ne traje svaki parfem isto, niti sve mirisne note imaju isti intenzitet.

„Lagane, citrusne note imaju lakše molekule koje brže ispare“, kaže Benson. Ukoliko želite da vam parfem duže traje birajte parfeme koji mirišu na borovinu ili smolu, odnosno imaju teže i bogatije note jer će vam oni svakako duže trajati. Takođe gledajte da vaš parfem sadrži više eteričnih ulja i mirisnih esencija u odnosu na vodu jer ćete uz samo par kapi mirisati ceo dan

P.L.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *