10 filmova iz 2015. koje ćemo sigurno opet gledati - Men`s Health

10 filmova iz 2015. koje ćemo sigurno opet gledati

Sajt Rotten Tomatoes objavio je listu najbolje ocenjenih filmova od strane žirija i publike u ovoj godini.

10. TIMBUKTU

Ova dirljiva drama reditelja Abderahmane Sisaka je priča o snazi porodice i sili razaranja u ratu opustošenoj afričkoj državi Mali. Drevni malijski grad Timbuktu zauzimaju religiozni fundamentalisti i iz korena menjaju život jedne male, mirne zajednice. Prisilni brakovi, silovanja i ubistva postaju svakodnevica, a reditelj na eksplicitan način pokazuje drame i strahove lokalnih meštana. Film je dobio nagradu žirija na Kanskom festivalu.

9. MEDA PEDINGTON

Snimljen po romanu poznatog dečjeg pisca Majkla Bonda, ovo animirano ostvarenje na interesantan način prati avanture peruanskog medveda Pedingtona. U potrazi za boljim životom on napušta svoj dom i odlazi u veliki grad, ali vrlo brzo shvata da gradski život nije ono što je on zamišljao. U samoj pustolovini on upada u različite zamke i iskušenja. Jedan od glasova u filmu je posudila i Nikol Kidman.

Saznajte i 15 novih filmova u kojima ćemo uživati ove zime

8. IT FOLLOWS

Veliki broj kritičara i gledalaca se slaže da je ovo najstrašniji film godine. Nakon neobičnog seksualnog iskustva, uplašena tinejdžerka biva progonjena od strane košmarnih vizija koje kod nje izazivaju osećaj stalne paranoje. Mlada američka glumica Maika Monro je ovom ulogom sebi širom otvorila vrata Holivuda.

7. MARSOVAC

Još jedna brilijantna uloga Meta Dejmona u ovom naučnofantastičnom ostvarenju Ridlija Skota. Tokom misije na Mars, astronaut koga igra Dejmon uspeva pukim slučajem da izbegne smrt posle snažne kosmičke oluje koja je poharala ostatak posade. On zadržava pozitivan duh i pokušava poslati signal na Zemlju da je živ, milion kilometara dalje. Scene na Marsu snimane su u pustinji u Jordanu.

Otkrijte i 5 filmova zbog kojih obožavamo Metjua Mekonahija

6. OVČICA ŠONE

Ova britanska animirana serija dobila je nastavak u filmskom formatu, a kritika ga je prilično nahvalila. Nestašna ovca Šone‚ umorna od svakodnevne rutine na farmi jednog jutra odlučuje da prati svog farmera i promeni život iz korena. Tu dolazi do pravog zapleta i ozbiljne priče. Kompjuterska animacija u samom filmu je izvanredna.

5. SPOTLIGHT

Spotlight je uzbudljiva istinita priča o bostonskom Pulicerom nagrađenom novinaru Majklu Rezendesu kojeg igra Mark Rufalo i koji zbog svojih tekstova pravi ozbiljan potres na političkoj sceni. Naime, grupa upornih istraživačkih novinara dolazi do šokantnih podataka koji diskredituju katoličku crkvu, uključujući sam vrh ove organizacije. Film je ukupno dobio 21 nagradu na festivalima širom sveta.

Pročitajte i  Kratko i uredno: 5 frizura koje će osvojiti 2019. godinu

IMDb: 10 najbolje ocenjenih filmova

4. BRUKLIN

Ovo je duboka filmska priča prati život mlade irske imigrantkinje koja 1952. godine odlazi u Ameriku u potragu za boljim životom. Vođena snovima i ambicijama mlada dama koju igra Saoirs Ronan napušta topli dom u Irskoj, a nostalgiju za domom uspeva da prevaziđe zahvaljujući romansi sa Tonijem, mladim šarmerom italijanskog porekla. U prvom planu reditelja Džona Krovlija je snaga ljubavi koja pred sobom ruši sve prepreke.

3. SELMA

Dugo iščekivana ekranizacija života velikana američke istorije i borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga je bila u centru pažnje 2015. godine. U centru događanja je epski marš potlačenih afroamerikanaca od gradova Selme do Montgomerija u znak protesta zbog odluke predsednika Džonsona da ne potpiše zakon o pravu glasanja iz 1965 godine. Britanski glumac David Ojelovo je izvrsno portretisao glavnog junaka, a u filmu glumi i Opra Vinfri.

Saznajte i 8 filmova Džejka Džilenhala koje morate pogledati

2. U MOJOJ GLAVI

Odrastanje je puno izazova, a ni glavna junakinja popularnog animiranog 3D filma Rajli nije izuzetak. Ona se nalazi u paranormalnom prostoru sopstvenog uma gde je okružena sa pet osnovnih emocija: radost, tuga, bes, strah i gađenje. Ovo je priča o borbi dobra i zla u nama, a zbog same naracije poznatog animatora Pita Doktera film mogu gledati sve generacije gledalaca.

1. POBESNELI MAKS 4: AUTOPUT BESA

Australijski reditelj Džordž Miler je svoj čuvenu trilogiju zaokružio post-apokaliptičnim ostvarenjem Autoput besa. Šarliz Teron i Tom Hardi su naprosto savršen tandem, a sama priča je prožete religioznim elementima. Uvučeni u rat za svaku kap vode povezuju se i kreću u okršaj sa glavnim tiraninom koji drži sve resurse. Scene borbi su neponovljive, a sam budžet filma je iznosio preko 150 miliona dolara.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *