Sprecatura: 3 načina da izgledate savršeno bez previše truda - Men`s Health

Sprecatura: 3 načina da izgledate savršeno bez previše truda

Verovatno ste čuli za termin sprecatura. Ova italijanska reč opisuje muškarca koji u isto vreme izgleda odlično, ali bez previše truda. U prevodu nonšalantna elegancija je vrsta stila koju su Italijani doveli do savršenstva. Sprecatura je vremenom postala i način života pa je postala trend među muškarcima koji vode računa o svom izgledu.

Saznajte i 3 modna bloga koja prati svaki muškarac koji ima stila

KORENI NONŠALANTNE ELEGANCIJE JOŠ U RENESANSI

Početkom XVI veka renesansni pisac Baldasare Kastiljone napisao je čuvenu “Knjigu o dvoraninu”, koja se smatra svojevrsnim vodičem za džentlmene. On je smatrao da je ležernost jednako važna poput dobrog stila. Danas je ta teza doživela punu afirmaciju, pa sve češće viđamo muškarce koji na nonšalantan način uklapaju odelo sa zanimljivim detaljima.

PRAVILA POSTOJE DA BI SE KRŠILA, ZAR NE?

Muška odeća po sprecaturi ne treba da bude previše uglađena, a to znači da ne treba uporno slediti pravila boje i forme i da treba da imate na umu da je lični pečat u modi ideal.

Kada naučite pravila oblačenja brže ćete ih znati i prekršiti.

 

Ako uvek kombinujete džepnu maramicu sa bojom kravate koju nosite ili nosite uvek istu boju košulje, nikada nećete biti originalni.

Kako da dominirate i smart casual stilom?

Izgledaćete uniformisano poput hiljade drugih muškaraca. Ali uz malo hrabrosti i nonšalancije steći ćete status kul muškarca. Kršeći pravila postaćete šarmantniji lepšem polu, a šarm podrazumeva odsustvo perfekcije.

KAKO DOSTIĆI SPRECATURU?

Naučite da se oblačite prema prilici. Ako idete na događaj koji zahteva crnu kravatu, onda se prikladno obucite, ali dodajte neke statement detalje, poput šarenih džepnih maramica, šarmantne leptir mašne ili šarene narukvice pored vašeg sata.

Pročitajte i  Da li je za vas crvena kravata?!

Ukoliko prilika nije tako formalna podignite stil na još viši nivo. Probajte sa crvenim pantalonama ili kombinujte klasičan sako sa džemperima u jarkim bojama. Ili recimo kvalitetna rolka u kombinaciji sa svetlim džinsom i brogues cipelama u boji konjaka. Poželjno je mešati i moderne komade odeće sa onima iz vintidž kolekcija.

Duh boemskog stila: 8 stvari koje morate da imate

NE PRETERUJTE

Lepota sprecature je u odsustvu striktnih pravila. Međutim kao druga krajnost se može pojaviti preterivanje, pa ćete umesto stilizovanog muškarca izgledati kao klovn. Potrebno je imati meru u svemu, pa i u oblačenju. Jedan, dva ili tri detalja biće i više nego dovoljni.

Ovaj sprecatura stil je proslavio čuveni magnat Đani Anjeli, a usavršili su ga Dijego Delavale, prvi čovek Ferarija Luka di Montecemolo i Stefan Vinkelman.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *