Jednostavno Nole: 4 koraka da uspeha - Men`s Health

Jednostavno Nole: 4 koraka da uspeha

Evo njegovih beleški za uspeh:

EMOCIJA

Novak Đokovic je svoj životni put odabrao kao dečak. Pokretala ga je zaljubljenost u igru, po kojoj je i danas prepoznatljiv.

“Krenuo sam iz ciste emocije, jer sam gledao meč na TV. Igrao je Pit Sampras, osvojio je tada vimbldonsku titulu. Nikad ranije nisam ni video lopticu ni teren, ali me je to zaintrigiralo”, objašnjava.

“Zamolio sam oca da mi kupi reket i tako je sve počelo. U životu je sve moguće, ako stvarno verujete u to, ako poštujete i gradite karakter u odnosu na prave životne vrednosti, na koje vas upućuju vaši roditelji i porodica, koja je stub svega.”

Da li je Novak Đoković najfit sportista svih vremena?

ČIST UM

“Moj savet je da ne razmišljate previše. Najbolje prolaze oni čiji je um čist. Traženje formule za uspeh je nalik beskrajnom lavirintu. Formula uspeha mora da bude jednostavna i jasna. Ona podrazumeva mnogo napornog rada”, ističe na koji način prevazilazi sebe samog.

“Takođe, morate da se rukovodite intuicijom.Morate da osećate uspeh u sebi, dok um treba da bude gotovo prazan, čist. U suprotnom obuzeće vas sumnja, kao i strah od neuspeha. Morate da naučite da ostanete fokusirani i da odagnate strah i sumnju u sebe i svoje sposobnosti.”

 

MALE STVARI

Tokom prethodnih godina, Đokovic je postao simbol za sportistu izražene psihičke snage i stabilnosti, sa istančanim osećajem za to da bude najbolji kada je najpotrebnije.

Otkrijte i Kako izgleda dnevni meni Novaka Đokovića

“Mislim da sam naučio da stvari posmatram sa pozitivne strane i otkrijem gde sam pogrešio, umesto da za svoje greške i propuste okrivim druge ljude i tražim izgovore za neuspeh. Trudim se da kontrolišem svaki svoj postupak i fokusiran sam samo na naredni trenutak. Krećem da rešavam male stvari kako bih prevazišao veliki problem. Samopouzdanje ne tražim u pobedi, već u snazi svoje ličnosti.”

Pročitajte i  Da li vam je potreban pojas za teretanu: Evo šta sve o njemu treba da znate!

LIČNOST

Nije zapostavio svoje hobije -uči jezike, svira saksofon, igra golf… Svoju snagu vidi u tome što ulaže u sebe i mimo tenisa.

“Život sportiste je lep,prepun različitih uzbuđenja i izazova, ali nažalost ne traje večno. U deliću sekunde, naizgled bezazlena povreda može da prekine sportsku karijeru na izvesno vreme ili potpuno stavi tačku na nju. Zato je važno da razvijate sebe i u drugim segmentima života, kao i da ulažete u svoje obrazovanje i jačate samopouzdanje izvan sportskog terena.”

U intervjuu za naš magazin, otkrio je šta radi u trenucima kada mu ne ide najsjajnije na terenu:”Često kad se nađem u teškim trenucima u meču, kada nije sve idealno, prisetim se ko sam ja u stvari, zašto sam teniser, gde ja idem.”

Saznajte i Kako da imate bekhend kao Đoković

Tekst: Stefan Tošović

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *