IMDb: 10 najbolje ocenjenih filmova - Men`s Health

IMDb: 10 najbolje ocenjenih filmova

BORILAČKI KLUB

Legendarno ostvarenje koje potpisuje Dejvid Finčer pokazalo je sav talenat Edvarda Nortona, Breda Pita i Helene Bonam Karter u punom sjaju!

Ukoliko kojim slučajem još uvek niste gledali ovaj film, vreme je da to promenite jer je on na vrhu mnogih lista najboljih filmova u istoriji kinematografije. U njemu prati priču o neobičnom trojcu: insomničaru koji pokušava da promeni svoj život, proizvođaču sapuna koji ima đavolski plan za rešavanje stresa i ženu kakva se više nije pojavila ni u jednom ostvarenju kasnije.

Inače, reč je o adaptaciji istoimenog romana Čaka Palahnjuka koji ne treba da propustite ukoliko uživate u dinamičnim delima.

IMDb: 10 najbolje ocenjenih serija

Trenutna ocena: 8,8

GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALjA

Treći deo filmske triologije snimljene po Tolkinovom romanu prati borbu protiv Sauronove armije i Frodovo i Semovo osvajanje Uklete planine.

Kada se prvi deo ove triologije našao u bioskopima, ceo svet je poludeo za pričom o borbi između dobra i zla, nekoliko strana i hrabrim likovima koji, ma koliko prepreke delovale strašno, ne prezaju ni od čega da bi ostvarili cilj. Zato i ne čudi što se poslednji deo ove priče našao na listi.

Trenutna ocena: 8,9

DOBAR, LOŠ, ZAO

Legendarni i, po mnogima, najbolji špageti vestern u režiji Serđa Leonea govori o trojici muškaraca koji traže podatke o tome gde je zakopan novac vojske Konfederacije tokom američkog građanskog rata. Međutim, oni to čine odvojeno i ne samo da hitaju ka cilju nego pokušavaju da ometu jedni druge u ovom svojevrsnom takmičenju.

Ako vas još uvek nismo ubedili da ga pogledate, reći ćemo vam samo da je na čelu fenomenalne glumačke postavke Klint Istvud.

Trenutna ocena: 8,9

Pogledajte: 10 najuticajnijih akcionih filmova ikada

PETPARAČKE PRIČE

Kventin Tarantino – nekoliko tokova radnje, eklektični dijalog, fenomenalan i potpuno jedinstven humor, aluzije na poznate filmove i popularnu kulturu, nasilje i još mnogo, mnogo toga sabranog genijalnom filmu iz 1994.

“Petparačke priče” su nominovane za sedam Oskara, a među njima i za najbolji film, a nagrađeno je za najbolji originalni scenario, dok jena Kanskom festivalu dobilo Zlatnu palmu.

Trenutna ocena: 8,9

ŠINDLEROVA LISTA

Snimljen po istinitoj priči o Oskaru Šindleru, jednom od najhrabrijih Nemaca u Drugom svetskom ratu, priča je koja je potresla i oduševila i kritičare i širu javnost.

Oskar Šinder, kog igra Lijam Nison, spasao je, naime, tokom holokausta više od hiljadu poljskih Jevreja zahvaljujući odvažnosti da prkosi opasnom sistemu u opasno vreme. Pored Nisona, nakon gledanja ovog filma još dugo ćete razmišljati i o liku nacističkog oficira Amona Geta, kog maestralno igra Rejf Fajns, i Šindlerovog bliskog saradnika Jicaka Šterna, kog je na platnu oživeo Ben Kingsli.

Trenutna ocena: 8,9

Otkrijte: 5 filmova zbog kojih obožavamo Toma Hardija

DVANAEST GNEVNIH LjUDI

Drama s elementima filma noara prati priču o poroti koju čine dvanaestorica muškaraca koja većaju o krivici optuženog.

Jedan od njih pokušava da uveri ostalu jedanaestoricu da na osnovu opravdane sumnje oslobode osumnjičenog, a najzanimljivije je da je za snimanje korišćena samo jedna prostorija, sa izuzetkom kratkog prikazivanja sudnice i toaleta.

Trenutna ocena: 8,9

MRAČNI VITEZ

O ovom filmu Kristofera Nolana često se govori kao filmu koji je ubio Hita Ledžera jer se australijski glumac toliko posvetio osmišljavanju lika Džokera da je poremetio ritam sna i počeo da pije lekova za spavanje od kojih je kasnije preminuo.

Reč je o još jednom u nizu filmova o Betmenu, ali nesumnjivo najboljem: pored genijalnog Ledžera, u njemu igraju Kristijan Bejl (Betmen), Majkl Kejn (Alfred), Morgan Frimen (Lucijus Foks)… Scenario, režija i talenat glumačke postavke doprineli su tome da kritičari smatraju ovaj film jednim od najboljih u prvoj deceniji XXI veka, a nominovan je za osam Oskara. Osvojio je dva, a jedan od njih je posthumno pripao Hitu Ledžeru za najbolju sporednu ulogu.

Trenutna ocena: 8,9

Kako je Ben Aflek postao Betmen: Trening i ishrana

KUM 2

Kada se 1974. godine u bioskopima pojavio nastavak ostvarenja objavljenog dve godine ranije, mnogi su se zabrinuli da će pokvariti utisak. Međutim, Frensis Ford Kopola je uradio podjednako dobar posao, a kako i ne bi kada sarađivao s Marlonom Brandom, Alom Paćinom, Robertom de Nirom, Dajanom Kiton, Robertom Duvalom…

Radnja filma odvija se pedesetih godina XX veka i prati život porodice Korleone, s osvrtima na period od nekoliko decenija ranije, kada je Vito Korleone tek došao u Ameriku.

De Niro, koji je igrao Vita u mladosti, dobio je Oskara i time najavio neverovatnu karijeru.

Trenutna ocena: 9,0

KUM

Prvi deo filma snimljenog po romanu Marija Puza zauzeo je prvo mesto na mnogim listama i dobio je brojne nagrade širom sveta. Reč je o kultnom ostvarenju o kom ne treba trošiti reči već uživati u njemu i svakoj sekundi glume neverovatno talentovanih Branda i Paćina makar jednom godišnje.

Trenutna ocena: 9,2

Pročitajte: Najbolji “muški” filmovi nagrađeni Oskarom

BEKSTVO IZ ŠOŠENKA

Malo je poznato da je ovaj film snimljen po romanu Stivena Kinga “Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka”. Sama činjenica da je reč o Kingovoj priči govori da vredi pogledati ga, da ne pominjemo da glavne uloge igraju Tim Robins i Morgan Frimen.

Film govori o prioči Endija Dubrena, bankara koji je skoro 20 godina proveo u zatvoru zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika. Ipak, on je sve vreme tvrdio da je nevin, a tokom svog dugog zatvore4ničkog staža sprijateljio se s Elisom Bojdom Redingom, a čuvari su ga štitili.

Nominovan je za sedam Oskara i dva Zlatna globusa i mnogi stručnjaci se slažu da se od njegove premijere 1994. godine u bioskopima nije pojavio bolji film.

Trenutna ocena: 9,2

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *