Ovo su najprodavanije knjige svih vremena - Men`s Health

Ovo su najprodavanije knjige svih vremena

PRIČA O DVA GRADA, Čarls Dikens

Ovaj roman se pojavio 1859, a njegova radnja smeštena je u Londonu pre i za vreme Francuske revolucije. Sa preko 200 miliona prodatih primeraka, svrstava se u najprodavanije knjige svih vremena.

Saznajte i 10 knjiga za koje najčešće lažemo da smo ih pročitali

GOSPODAR PRSTENOVA, Džon Tolkin

Hronološki predstavlja nastavak Hobita, koji prvobitno nosi naziv Rat za prsten, ali je objavljenja kao Gospodar prstenova. Ovo je knjiga epske fantastike koju je napisao Džon Tolkin. Iako je čuvena trilogija Gospodar prstenova podeljen u šest delova, na kraju je radi lakšeg distribuiranja objavljena u tri dela Družina prstena, Dve kule i Povratak kralja. Po knjiga su snimljeni i filmovi, koji su doživeli neverovatan uspeh širom sveta. 

HOBIT, Džon Tolkin

Hobit prethodi romanu Gospodar prstenova. Prvobitno je bio napisan kao dečja knjiga, koja je imala elemente mitologije iz Silmariliona, koja je kasnije poslužila da poveže Hobita sa Gospodarom prstenova. Radnja romana se odigrava u Trećem dobu (Tolkinovo računanje vremena), nakon te radnje zbirka priče Silmarilion, a pre Gospodara prstenova i govori o hobitu Bilbu Baginsu i njegovim saputnicima do Samotne planine, sukobu sa zmajem Smaugom i njihovom povratku kući.

Pročitajte i 5 knjiga koje svaki muškarac treba da pročita

SAN U CRVENOM PAVILJONU, Cao Sjuećin

San u crvenom paviljonu je kineski roman iz 18. veka. Autor je Cao Sjuećin i pripada skupini četiri velika kineska romana. On je ovaj roman objavio anonimno, ali je kasnije utvrđeno da ga je on napisao. Za svoj roman Kamen ispisao je 80 poglavlja, ali nakon njegove smrti dodato je još 40 i naziv je promenjen u San u crvenom paviljonu. Roman ima 30 glavnih i preko 400 sporednih likova, uglavnom ženskih.

DESET MALIH CRNACA, Agata Kristi

Deset ljudi, dolazi iz različitih društvenih slojeva, međusobno se ne poznaju,a iako deluje da nisu ni u kakvoj vezi, bivaju dovedeni na izmišljeni Nigger Island, inspirisan ostrvom Burgom. Kada su stigli na ostrvo, njihovi domaćini su bili odsutni, pa su bili prepušteni slugama, inače supružnicima Tomasu i Etel Rodžers. Kada je svako od njih ušao u sobu, tamo je zatekao čudni deo slagalice, te uokvirenu dečiju brojalicu Deset malih crnaca.

Pročitajte i Najuzbudljiviji trileri svih vremena

LAV, VEŠTICA I ORMAN,  K. S. Luis

Pročitajte i  8 stvari koje ne treba da oblačite u teretani

Ovo je roman za decu napisan 1950, a radnja romana se odvija 1940. godine. Ovo je druga, a ujedno i najpoznatija knjiga iz serijala Letopisi Narnije. Luis je ovaj roman posvetio kumčetu Lusi Barfild.

ONA: ISTORIJA AVANTURE, H. Rider Haggard

Ova knjiga je objavljivana u nastavcima u časopisu The Graphic, a odmah nakon objavljivanja je stekla veliku popularnost. Zaplet u prvom licu opisuje putovanje Horace Holija i njegovog štićenika Lea Vincey u izgubljeno kraljevstvo u unutrašnjosti Afrike. Tamo su pronašli rasu, kojom je vladala bela kraljica Ayesha poznata i kao Ona ili Ona koja se mora slušati.

Otkrijte i Fenomenalni Sci-Fi romani koje morate da pročitate

MALI PRINC, Antoan de Sent Egziperi

Mali princ je preveden na preko 180 svetskih jezika i prodat u preko 80 miliona primeraka širom sveta.

DA VINČIJEV KOD, Den Braun

U delima Leonarda da Vinčija su skrivene misteriozne šifre. Istina koja je skrivana vekovima, napokon je razotkrivena. Zavera stara više od 2000 godina, doživeće svoj vrhunac.

U trileru Da Vinčijev kod, Den Braun kombinuje istorijske momente (Da Vinči, Templari, sveti Gral) sa fikcijom.

Saznajte i 10 romana koji će izoštriti vaš um

LOVAC U ŽITU, Dejvid Selindžer

Lovac u žitu je roman iz 1951. Knjiga je postala poznata zbog tema koje su obuhvatale tinejdžersku zbunjenost, bunt, otuđenost i bila je namenjena odraslima.

Protagonista i antiheroj, Holden Kofild, postao je ikona tinejdž bunta. Prevedena je na mnoge svetske jezike, a iz godine u godinu se proda preko 250 000 primeraka.

Umeće ratovanja: 10 dela u kojima ćete uživati

Izvor: Interfon

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *