Umeće ratovanja: 10 dela u kojima ćete uživati - Men`s Health

Umeće ratovanja: 10 dela u kojima ćete uživati

EKSPEDICIJA PERSIJANACA, Ksenofont

Kir Mlađi je 400 godine p.n.e unajmio 10.000 Grka da mu pomognu da preuzme persijski tron. Oni su pobedili, ali je Kir Mlađi ubijen u borbi, ostavljajući ih daleko od kuće u neprijateljskom leglu. Ksenofont je odabran da bude vođa grupe i da ih ohrabri da se vrate svojim domovima.

Ivan Miljković: Tri knjige koje svaki muškarac treba da pročita

Ova knjiga predstavlja opis zanimljivih misli i ratnih taktika, priča vođe i hrabrosti koju su Grci pokazali na putu do kuće. Budući da je Ksenofont bio Sokratov student filozofije, u ovoj knjizi ćete otkriti veštinu njegovog govorništva.

ISTORIJA PELOPONESKOG RATA, Tukidid

U pitanju je ozbiljno delo, koje će vam otkrili istoriju epskog rata između Grka i Spartanaca sa geopolitičkog, strategijskog aspekta uz opise hrabrosti, nagovaranja i snagu vođe.

UMEĆE RATOVANJA, Sun Cu

Ovo je jedna od najvažnijih tekstova o ratovanju i strategiji koja je ikada napisana. Ukoliko ne zapamtite nekoliko dobrih citata iz knjige, poput “Upoznajte sebe toliko dobro kao što znate neprijatelja”, onda niste shvatili suštinu i treba da je pročitate ponovo.

Saznajte i Ovo su knjige koje morate da pročitate pre 30. godine

NAPOLEON: ŽIVOT, Pol Džonson

Radi se o sjajnoj biografiji imperatora, koji je predstavljen na način na koji ga nijedan pisac dosada nije opisao. Upoznajte Napoleona iz malo drugačijeg ugla!

O RATU, Karl fon Klausevic

Sa aspekta ratne taktike i strategija, možda je bolje da se ova knjiga zove “O ratu protiv Napoleona”, jer je to ono o čemu se zapravo i radi u ovoj knjizi. Dakle, ako vas interesuje ovakva tematika, onda će vas se knjiga Karla fon Klausevica sigurno dopasti.

Pročitajte i  U pet do dvanaest

PRIČE GRAĐANSKOG RATA, Embrouz Birs

Embrouz Birs je bio oficir u Šermanovoj vojsci i prepričao je svoja iskustva kroz neke od detaljnih, uznemirijućih portreta rata ukazujući na njegovu destrukciju. Birs je mrzeo rat, ali ga je takođe i voleo i sve je to opisao na jedan moćan način.

Saznajte i Ovo su omiljene knjige poznatih frajera

Zaista niste “osetili” građanski rat ukoliko niste pročitali ovuknjigu.

HLADNA PLANINA, Čarls Frejžer

Ova knjiga je fikcija, ali prilično dobra. Ona otkriva nekokiko tema koje su podjednako važne u građanskom ratu. Takođe, ovo je priča o patnji čoveka za zavičajem, koja oživljava nostalgiju i ocrtava ekcentričnost usamljenika.

SEDAM STUBOVA MUDROSTI, T.E. Lorens

Za neke Lorens je bio brilijantan vojnik, strateg i kspert, dok je za druge bio šarlatan. Bez obzira u šta verujete, on je bio talentovani pisac i eksert u gerilskom ratovanju, a ova knjiga opisuje njegovo vreme provedeno u sponi sa pobunjeničkim snagama tokom arapske pobune protiv Otomanskog carsta 1916. godine.

Pročitajte i 10 romana koji će izoštriti vaš um

GUBLJENJE RATA, Li Sandlin

Ovo nije knjiga već esej, ali je bolji od većina knjiga koje su napisane o Drugom svetskom ratu, a možda je i jedan od najbolje napisanih eseja ikada.

33 STRATEGIJE RATA, Robert Grin

Robert kombinuje i sklapa u celinu mnoge tekstove u zadivljujuću knjigu o strategiji, egzekuciji i vođenju kampanje.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *