10 najuticajnijih akcionih filmova ikada - Men`s Health

10 najuticajnijih akcionih filmova ikada

Priznajmo to, akcioni filmovi su razlog zašto još uvek idemo u bioskope. Komedije i drame se najčešće gledaju kod kuće, ali jurnjavu automobilima, pucnjavu, trčanje, prevrtanje, eksplozije i tuče jednostavno moramo da vidimo uz vrhunsku sliku i zvuk.

Otkrijte: 8 filmova Džejka Džilenhala koje morate pogledati

Lista koja je pred vama možda nije spisak najboljih akcija svih vremena, ali su to svakako naslovi koju su nešto promenili u svom žanru i inspirisali režisere širom sveta da snime neke od legendarnih filmova, zahvaljujući čemu je akcija danas ovakva – dinamična, zapaljiva i sve uzbudljivija.

10. BORNOV IDENTITET (2002)

Nakon filmova Terminator 2 i Matriksa, ovaj žanr je postao prepun scena nerealističnih tuča i nepotrebnih kompjuterski generisanih pojava.

Reditelj Dag Liman i zvezda Met Dejmon vratili su realizam u visokobudžetne akcije. Fizički obračuni, jurnjava automobilima i neverovatne avanture oslikane su na izvanredan način, a dodatni efekat pruža snimanje filmskom kamerom iz ruke.

Pogledajte: 10 najboljih muških filmova svih vremena

9. U ZMAJEVOM GNEZDU (1972)

Posle obaranja svih rekorda gledanosti u Hong Kongu, ovaj film je širom sveta popularisao borilačke veštine i svetu predstavio buduću superzvezdu Brusa Lija.

Takođe, otvorio je vrata glumcima poput Čaka Norisa, Džekija Čena i Džeta Lija. Možete li samo da zamislite istoriju akcionog filma bez ovih imena? “U zmajevom gnezdu” je, između ostalog, predstavio i filmski šablon u kojem se glavni junak goloruk bori protiv čitave armije neprijatelja.

8. TVRDO KUVANO (1992)

U većini akcionih filmova, radnja i izgradnja likova događa se između dugotrajnih akcionih scena. Reditelj filma Džon Vu je tvorac filmova u kojima dominiraju meci, krv i eksplozije, pa je naglašavanje unutrašnjeg sveta likovapotpuno isključno. Ovo je, bez dileme, jedan od “najčistijiih” akcionih filmova.

Upoznajte: 10 najvećih faca u istoriji filma!

7. BULLITT (1968)

Jeste li znali da je ovaj film svojevremeno proglašen za “najkulerskiji” ikada?

Ne samo što je podigao lestvicu kada govorimo o akcionim scenama jurnjave automobila već je Stiv Mekvin u ulozi narednika Frenka Bulita postavio standarde za uloge opasnih policajaca koji ne poštuju pravila.

Nakon što je ovaj film objavljen, muškarci širom sveta ostalai su očarani Mekvinom i njegovim Ford Mustangom koji juri ulicama San Franciska.

6. 48 SATI (1982)

Kombinacija osedelog ratnog veterana Džeka Kejtsa (Nik Nolti) i plahovitog brbljivca Redžija Hemondsa (Edi Marfi) ne može da ne dovede do ogromne zarade na bioskopskim blagajnama.

Pročitajte i  Ove filmove morate odgledati: 10 najboljih uloga Al Paćina

Ovo je prvi film u kom je jedan od partnera otpadnik kakav je Marfi i definitvno ostvarenje koje je otvorilo vrata za mnoge slične filmove kakvi su snimani u narednim decenijama.

Pročitajte: 5 filmova zbog kojih obožavamo Toma Hardija

5. TERMINATOR 2: SUDNJI DAN (1991)

Film koji je proslavio Džejmsa Kamerona i vinuo ga u holivudsko nebo. Pre izlaska filma, javnost je imala velika očekivanja, a on je uspeo da zadovolji i najveće kritičare ovog žanra. Kameron je promenio čitavu matricu akcionih filmova, a budžeti filmova ovog tipa rasli su raketnom brzinom.

Scena u kojoj T-800 s Džonom Konorom upada u mentalnu ustanovu da izbavi svoju majku smatra se klasikom sedme umetnosti.

4. UMRI MUŠKI (1988)

Ovo ostvarenje je Brusa Vilisa predstavilo kao akcionu ikonu, a pripada potpuno novom podžanru.

Dinamična akcija se odvija u ograničenom prostoru: poslovnoj zgradi, avionu, autobusu ili brodu. Glavni negativci opkole zgradu i uzmu taoce, dok naš heroj mora pronaći način da spase dan. Sigurno možete da nabrojite makar pet takvih filmova, snimljenih tek nakon ovog remek-dela akcije.

Pogledajte: U ovim romantičnim filmovima ćete i vi uživati

3. OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA (1981)

Stiven Spilberg i Džordž Lukas su utemiljevači žanra koji se definiše kao akciona fikcija. Priča počinje kada arheološka ekspedicija otkrije “Kovčeg zaveta”, u kome se nalaze predmeti s paranormalnim moćima. Vrlo često savremeni akcioni filmovi se gube između fikcije i realnosti. Ovaj film je upravo suprotno, a Harison Ford u ulozi Indijane Džonsa je besprekoran.

2. GOLDFINGER (1964)

Iako je to treći film slavne franšize, Goldfinger je dao ton budućim filmovima o Džejmsu Bondu. Ekscentrični zlikovac, unajmljeni atentatori, legendarni Aston Martin, špijunski gedžeti, sjajne replike i naravno, seksepilne žene. I posle 50 godina, ovo je jedan od najvoljenijih Bond filmova.

Uživajte: Najbolje scene borbe u filmovima

1. SEDAM SAMURAJA (1954)

Ovaj japanski klasik označio je rađanje akcionih filmova kakve danas poznajemo. Epska akcija Akira Kurosave prati grupu svojevoljnih samuraja, koji pokušavaju da odbrane svoje selo od grupe bandita.

Ovaj film je svetu prvi put predstavio usporene snimke u dramskim scenama nasilja u kombinaciji sa skladnom muzikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *