6 načina da vaš preplanuli ten duže traje - Men`s Health

6 načina da vaš preplanuli ten duže traje

Tek ste se vratili sa letovanja i već ste nezadovoljni tenom, jer vam se čini da vam se boja brzo “skida”? Ako želite da bronzani ten sačuvate duboko u jesen, otkrijte nekoliko pametnih trikova i preparata koji će vam u tome pomoći.

Otkrijte tajnu duge preplanulosti

PILING ZA TELO

Preplanuli ten dobijate kada sunce stimuliše proizvodnju pigmenta vaše kože, koji se zove melanin, a koji boji gornji sloj.

Međutim, dosta izumrlih ćelija se nakupi na gornjem sloju kože, pa je bitno da radite piling lica na svake dve nedelje, kako biste uklonili izumrle ćelije i omogućili vašem preplanulom tenu da dođe do izražaja. 

PIJTE VODU

Kada se koža isušuje iznutra, onda se i ranije gubi boja nego što bi trebalo, pa je bitno da vaša koža ostane hidrirana.

Imajte na umu da morate svoju kožu hranite i iznutra i spolja, pa pazite na dnevni unos vode, pogotovo kada gubite mnogo vode prilikom znojenja.

Saznajte koja hrana će vam pomoći da lepše i brže pocrnite

MAŽITE SE MLEKOM ZA TELO

Kao što je bitno da unosite vodu i hidrirate kožu iznutra, tako je bitno i da je negujete spolja, odnosno da nanosite mleko za telo.

“Kada ste izloženi suncu ili u nedeljama nakon letovanja, preporučujem da mažete mleko za telo dva puta ndnevno”, kaže dermatolog Nikola Džos.

IZBEGAVAJTE DEPILACIJU

Klonite se tretmana za kožu. “Eksfoliati i losioni koji sadrže voćne kiseline, glikolnu i salicilnu kiselinu, a koji se koriste u kremama za depilaciju, skidaju i sloj kože kao i vaš ten zajedno sa neželjenim dlačicama”, kaže Nikola.

Saznajte i Kako da sprečite iritaciju kože nakon depilacije

HRANA KOJA ČUVA PREPLANULOST

Prema rečima dermatologa dr Hovarda Murada, određene namirnice mogu da vam pomognu da duže očuvate preplanuli ten.

Pročitajte i  5 suptilnih načina da unesete boju u zimski stajling

“Ćuretina, belanca, cotagge sir, losos, soja, bademi i avokado su bogati tirozinom, sastojkom koji je neophodan za proizvodnju melanina”, kaže Murad.

Nega lica: 9 načina kako uništavate svoju kožu

ULJ ZA TUŠIRANJE

“Koristite svaku mogućnost da negujete svoje kožu, a jedan od najlakših načina jeste da koristite ulje za tuširanje umesto gela, koji će istovremeno i očistiti i intenzivno negovati kožu”,kaže Nikola.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *