Zašto su Danci srećniji na poslu? - Men`s Health

Zašto su Danci srećniji na poslu?

Većina Danaca je zadovoljna svojim poslom, radnom atmosferom i prilikama koje im se pružaju, piše Fonet, a prenosi Rts.

Pročitajte i 15 stvari koje morate da uradite 15 minuta pre razgovora za posao

RAZUMNO RADNO VREME

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenog imaju niz negativnih posledica, kako na zaposlene tako i na poslodavce.

Poređenja radi, Amerikanci koji rade 1.790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na radnom mestu provedu samo 1.540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu.

I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspešnosti, Danci ih smatraju dokazom neefikasnosti i nedostatkom smisla za određivanje zadataka i vođenje posla.

ŠEF JE ODGOVORAN, ALI NIJE GLAVNI

U većini zapadnih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, situacija nije tako crno-bela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvek su dobrodošli sa svojim predlozima i idejama za unapređenje poslovanja.

Saznajte šta ne smete da izgovorite na razgovoru za posao

VELIKODUŠNA PRIMANJA S BERZE 

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem, jer radnik nakon otkaza još dve godine prima 90 odsto plate, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe i reorganizuje karijeru i život.

ULAGANJE U ZAPOSLENE

Još u 19. veku, Danci su shvatili važnost obrazovanja u toku života, u koje neprestalno ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara i netvorkinga pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savetovanja prilikom odabira studija.

JEZIK

Danski jezik nema neke reči koje označavaju određene pojmove. I dok japanski jezik za reč posao koristi reč karoši, što znači „umoran od posla“, Danci imaJu reč arbejdsglade koja se prevodi u kontekstu „srećan na poslu“.

Pročitajte i  Kako da izaberete savršeni šal za zimu

Otkrijte i Kako se obući za razgovor za posao?

Te reči čine veliku razliku – kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *