Obrijan ili neobrijan pazuh - šta ih više privlači? - Men`s Health

Obrijan ili neobrijan pazuh – šta ih više privlači?

U trci između prirode i kulture, kultura je pobedila, otkriva novo istraživanje naučnika iz Češke.

ISTRAŽIVANJE

U ovoj studiji, muški ispitanici su obrijali pazuh jedne ruke, dok su ispod druge ruke pustili da dlačice izrastu. Potom su prikupljali uzorke mirisa jednog i drugog pazuha i puštali žene da otkriju koji im je uzorak atraktivniji.

Saznajte i Šta da radite kad se prekomerno znojite ispod pazuha?

OBRIJAN PAZUH ZA DLAKU POBEDIO

Ispostavilo se da žene preferiraju miris obrijanog pazuha, ali s neznatnom prednošću.

“Svekukupno, efekat brijanja nije dugotrajan”, rekao je vođa studije i antropolog Univerziteta Čarls u Pragu koji je specijalizirao ulogu mirisa kod atraktivnosti ljudi Jan Havliček. “Efekat brijanja je nestalan i nepostojan”, kaže Havliček.

NEMA RAZLIKE IZMEĐU DLAČICA KOJE SE PUŠTAJU NEDELJU ILI ŠEST NEDELJA

Ženski ispitanici su otkrili da je miris sveže obrijanog pazuha prijatniji od zaraslog predela koji je dlačice puštao šest do deset nedelja, ali one nisu mogle da naprave jasnu razliku između mirisa ispod pazuha na kome su dlačice puštane jednu nedelju i onih koje su puštane šest do deset nedelja. Bilo koja dužina dlačica, bilo kratka i bodljikava ili duga, miriše prilično isto.

Pročitajte i Žene mogu bukvalno da nanjuše muškarčine

“Ovo je prilično iznenađujuće budući da kada pogledaš dlačice ispod pazuha nakon jedne nedelje, to je tek nekoliko milimetara duže, tako da su to bili prilično neočekivani rezultati”, rekao je Havliček.

Najinteresantnije je da su žene blagu prednost dale obrijanom pazuhu, uprkos podacima da je zapušteniji pazuh specijalno evoluirao i mirišu ljudima atraktivnije.

Naučnici smatraju da su dlačice ispod pazuha evoluirale da zadrže hemikalije koje proizvode žlezde ispod pazuha, tako da intenziviraju ljudski prirodni miris i povećavaju šanse da će ih drugi prepoznati kao miris. To je dakle kontraintiutivno da žene manje favorizuju intenzivan miris glatkog pazuha.

Pročitajte i  Sprecatura: 3 načina da izgledate savršeno bez previše truda

Otkrijte koji parfemi žene neverovatno uzbuđuju

POVEZIVANJE S VIZUELNOM SLIKOM OBRIJANOG PAZUHA

“To je zbog kulturnih uverenja i zato što se povezuje s vizuelno slikom obrijanog i neobrijanog pazuja i naše konstrukcije lepote u našem kulturnom kontekstu.”, kaže Havliček.On napominje da bi rezultati verovatno bili drugačiji da se ova studija sprovodi u drugom vremenu i na drugom mestu.

“Zamislite da se nalazite 30 godina unazad, kada brijanje nije bilo uobičajeno. Verovatno bi rezultati bili drugačiji”, kaže Havliček.

SLEDEĆI KORAK: URADITI ISTO ISTRAŽIVANJE NA ŽENAMA

Premda postoji veoma jak kulturni pritisak na žene da briju pazuh nego na muškarce, bilo bi zanimljivo uraditi istraživanje na ženama.

Novi “modni” trend na društvenim mrežama: Slike devojaka s dlakama ispod pazuha 

“Mi to želimo da uradimo, ali je stvar u tome što je to tehnički izazov. Ne postoji mnogo žena koje bi bile rade se ne briju dva meseca”, kaže Havliček.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *