U kojim situacijama je (ne)prikladno nositi šorts? - Men`s Health

U kojim situacijama je (ne)prikladno nositi šorts?

Retko koji muški odevni predmet zauzima značajno mesto u debatama kao što je to u slučaju šortsa. Otkrićemo vam zbog čega je to tako i dati savete kako, kada, zašto i gde ih treba nositi.

Saznajte: Kakvu obuću zahtevaju muške bermude i šortsevi

ZBOG ČEGA NEKI MUŠKARCI NERADO NOSE ŠORTSEVE?

Krajem XIX i početkom XX veka, Englezi su imali brojne nazive za ovaj komad odeće. Knickerbockers je bio naziv za vrećasti šorts koji se završavao u predelu kolena, prekrivajući ih. Kraće, čvršće pantalone,koje su se završavale kod kolena zvale su se knee pants. Short pants je ponekad podrazumevao isto što i knee pants.

Sve ove varijacije su predstavljale odeću za dečake i često su bile deo školskih uniformi.

Pročitajte: Nema leta bez šorceva

Odrasli muškarci nisu nosili šortseve sve do kraja Drugog svetskog rata, tokom kojeg su ih, radi komfora, nosili vojnici stacionirani u tropskim predelima. U posleratnim godinama šortsevi su predstavljali specifični komad odeće koji se nosio kao deo uniforme za određene sportove i vidove rekreacija. Još uvek nisu postali modni komad, koji je primereno nositi van atletskih takmičenja, biciklističkih trka ili van teniskog terena. Tek su pedesetih godina, po ugledu na holivudske glumce koji su diktirali trendove, postali detalj koji je sve više postajao uobičajen u muškom oblačenju. Pored toga, danas postoji veliki broj onih koji će reći da su šortsevi odevni predmet namenjen isključivo dečacima.

Pogledajte: 5 vežbi za veće mišiće listova

Šortsevi predstavljaju moderni dodatak muškoj garderobi i kao takvi i dalje traže šire prihvatanje. Iako su u većini zemalja više nego prihvaćeni, postoje mnoge zemlje u kojima nisu uobičajeni (u njih se ubrajaju čak i one tropske).

Pročitajte i  5 stvari koje će vaš stil u 2016. učiniti boljim nego ikada ranije

Iako neretko i danas šortsevi asociraju na dečake, međutim, to više ne predstavlja kulturno očekivanje i niko neće pomisliti da ste poludeli ukoliko ih nosite, koliko god godina da imate.

KADA NOSITI ŠORTS?

Šorts predstavlja opušten komad muške odeće. Kao takav, primeren je u situacijama kada je visoka temperatura, kao i onda kada vam to ambijent i lokacija dozvoljavaju. Rekreacija sa prijateljima i rodbinom uvek mogu predstavljati dobar povod za oblačenje ovog komada odeće. Takođe, plaže, privatne žurke i sve što samo po sebi predstavlja zabavu, a nije u konotaciji sa poslovnim obavezama, nudi vam mogućnost da se osećate lagodnije u njemu.

Saznajte: 5 vrsta pantalona koje morati imati

KADA NE ODABRATI OVAJ KOMAD?

Poslovni sastanci i bilo koje situacije koje podrazumevaju formalnost su definitivno prilika da vam šortsevi ostanu uredno složeni kod kuće. Čak i kada je u pitanju neformalna partija golfa, nezavisno od toga koliko je visoka temperatura, umesto šortsa odaberite par laganih pantalona.

Bilo koja vrsta organizovanog okupljanja koje je van okvira vaše porodice i bliskih prijatelja, takođe je vreme kada je poželjno izbeći šorts. Čak i kada su u pitanju opušteni ručkovi, piknici ili druga okupljanja pod otvorenim nebom, ukoliko će se nanjemu nalaziti nepoznati ljudi, uvek je pristojnije letnji šorts zameniti laganim parom pantalona, recimo lanenim.

Na kraju, kada putujete svetom, vodite računa o tome da li ćete oblačiti šorts, jer vas u nekim zeljama može dovesti u neprijatne situacije.

Bojan Stanisavljević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *